Molenstraat   21
5664   HV   Geldrop

.
Om de herinnering aan een bewogen textielverleden in Z.O. Brabant levend te houden, werd in 1983 het Weverijmuseum gesticht. Sinds 2000 is het museum gevestigd in de oude spinnerijhal uit 1908 van Wollenstoffenfabriek A. van den Heuvel & Zoon.
.

. In order to keep alive the memory of an active textile history in south-east Brabant, the Weaving Museum was founded. Since the year 2000 the museum is located in the old spinning mill of Wollenstoffenfabriek A.van den Heuvel & zoon.
.demonstraties
In de Weverijvoorbereiding wordt gedemonsteerd hoe van vezels, bijvoorbeeld schapenwol of katoenbollen, garen wordt gemaakt van een bepaalde dikte en sterkte, waarmee geweven kan worden. Dit gebeurt op, u raadt het al, werkende machines
.
Het museum beschikt ook over een mooie collectie klassieke weefsels, dit wil zeggen gebruikstextiel die in verschillende periodes van de 20ste eeuw werd geweven. Enkele weefsels zijn zelfs nog ouder. Zij werden geweven in Zuidoost Brabant en zijn aldus verbonden met de geschiedenis van deze streek en de mensen die er woonden.
.

 Smeerkussens

  Op een speciaal getouw uit 1900, een waar museumstuk met een rijke historie, worden zogenaamde smeerkussens vervaardigd. Dit zijn tapijtachtige weefsels met gesneden pool aan de ene zijde en lange lussen aan de andere zijde. Zij worden gebruikt voor de constante smering van de aspotten met glijlagers die op de assen zitten van oudere lokomotieven en trams die nog her en der in Europa rondrijden. Dus deze traditionele weefvorm heeft nog echte klanten!
De nadruk in het museum ligt dus op het weven. De stoffen die aldus geweven worden en de textielproducten die hiervan worden gemaakt, zoals handdoeken, theedoeken, damasten tafelkleden en servetten worden in de winkel van het museum te koop aangeboden. Voor het aanbod moet u vooral De winkel op de site bezoeken.

Brabantse sokken te koop in het Weverijmuseum!
In de museumwinkel van het Weverijmuseum in Geldrop zijn sokken te koop in de uitvoering van de Brabantse vlag.
Het Weverijmuseum is de enige plek waar ze te koop zijn.
De sokken kunnen in de winkel van het Weverijmusem als ook via internet worden gekocht.
Deze sokken kosten € 8,- per paar (verzendkosten worden niet in rekening gebracht) en zijn verkrijgbaar in de maten 35-38 / 39-42 / 43-45
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel :  +31 (0)40 286 35 74


Openingstijden
Dinsdag  10 - 13 uur
Zaterdag 13 - 17 uur
Molenstraat   21 
5664   HV   Geldrop

Tel :  +31 (0)40 286 35 74
Telefax   : +31 (0)40 280 22 53
Groepsafspraken :
+31 (0)40 285 67 17
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.weverijmuseum.nl/
 
NAAR BOVEN
contentmap_plugin