Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar

.
Het Stedelijk Museum Alkmaar, ontworpen door de architecten van Mecanoo,is een gastvrij gebouw met een kindvriendelijke sfeer.
Het museum is toegankelijk voor gehandicapten en beschikt over een museumwinkel en een museumcafé.
.
De zalen zijn ingedeeld naar thema's. Er is een aparte ruimte voor de tijdelijke tentoonstelling. In de filmzaal direct achter de entree kunt u een speels audiovisueel programma bekijken: Eerst Alkmaar zien. In ruim tien minuten geeft de bazuinblazer u een indruk van de geschiedenis van de stad.
.

/ De komende twee jaar zal in elke zaal een nieuwe prikkelende presentatie openen waardoor u als bezoeker steeds weer wordt verrast. De huidige Schutterszaal wordt onze nieuwe zaal voor tijdelijke tentoonstellingen.
.


Portret van Alkmaar
Ontdek het DNA van de stad
6-06-2015 — 1-01-2020

Bij Alkmaar denkt menigeen meteen aan Victorie, kaas of hofjes. Maar dat is slechts één kant van het verhaal. De bezoeker maakt in 'Portret van Alkmaar' kennis met de getalenteerde inwoners en de verrassende episodes uit de geschiedenis van de stad. Een hedendaagse en interactieve opstelling over hetgeen Alkmaar typeert en wat Alkmaar heeft gevormd. 'Portret van Alkmaar' presenteert het DNA van Alkmaar.

Grote Kerk Alkmaar
In de Grote Kerk wordt met ‘Het Laatste Oordeel’, een gewelfschildering uit 1518, een letterlijk hoogtepunt getoond.
)
Met behulp van een digitale presentatie kunnen de schilderingen van de hand van Jacob en zijn medewerkers worden bekeken. Tekst, beeld en geluid geven uitleg over de voorstelling en brengen bijzondere details tot leven.


vaste tentoonstellingen
Twee vaste opstellingen Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573 en De Gouden Eeuw van Alkmaar.
Victorie!
Het Beleg van Alkmaar in 1573
8-10-2012 — 8-10-2030

belegering alkmaar noorden c.luyt
Tijdens de jaarlijkse viering van Alkmaars Ontzet opent het museum de opstelling Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573. De bloeiperiode die daarna inzette, komt aan bod in – de eveneens nieuwe vaste presentatie – De Gouden Eeuw van Alkmaar. Naast de fonkelnieuwe museumzalen presenteert het museum een heringericht entreegebied met uitnodigende gevel, foyer, Museumwinkel en uitgebreid Cultuurcafé.
Ter gelegenheid van Alkmaars Ontzet is Stedelijk Museum Alkmaar op 8 oktober gratis toegankelijk.

belegering alkmaar zuiden c.luyt
‘Van Alkmaar de Victorie’ luidt de uitdrukking. Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het machtige Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te weerstaan. Na zeven lange weken van ontberingen in de drassige Hollandse grond staakten de Spanjaarden op 8 oktober 1573 definitief hun Beleg van Alkmaar. De overwinning gaf de Nederlandse opstandelingen moed; na Alkmaar weerstonden ook andere steden de Spaanse troepen

De Gouden Eeuw van Alkmaar
Schoonheid en stadstrots
Oude meesters van de Gouden Eeuw
8-10-2012 — 8-10-2030

De bloeiperiode die na de victorie inzette, komt aan bod in de museumzaal De Gouden Eeuw van Alkmaar. Bezoekers treden binnen in een wereld van ontwikkeling, welzijn, rijkdom. Te zien zijn onder meer schilderijen van Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Willem van de Velde (de Oude), Gerard van Honthorst, Pieter Jansz Saenredam en Jan de Baen. Uitzonderlijk is de grote collectie van Caesar van Everdingen de grootste schilder uit Alkmaar ooit. Van hem zijn negen schilderijen – waaronder twee imposante schuttersstukken – te zien.
 De oude meesters worden vergezeld door een collectie pronkzilver, waaronder zeven gedecoreerde tazza’s (drinkschalen), zeventiende-eeuws porselein en glaswerk in alle soorten en maten, pronkzilver, glaswerk en Luthers kastje uit landgoed Nijenburgh (ketter-kastje)

Hulp van u - Het museum kent lang niet alle verhalen achter de vreemde objecten. Soms weten we zelfs niet wat iets is. Wij roepen de bezoekers dan ook op, als ze iets herkennen, dit naar ons te mailen of in het gastenboek te schrijven in het museum. Zo helpt u ons de collectie te onsluiten!
De foyer is gratis te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur

 Di– vrij   10.00 – 17.00 uur
Za – zo   13.00 – 17.00 uur
Officiele feestdagen als op
zaterdag en zondag
Gesloten op maandag, 1e kerstdag,
nieuwjaarsdag en koninginnedag

Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar

tel: 072-5110737
fax: 072-5151476
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.stedelijkmuseumalkmaar.nl/
 

NAAR BOVEN
contentmap_plugin