Rode Steen 1
1621 CV  Hoorn

.
Het Westfries Museum is na een verbouwing vernieuwd, opgefrist en heringericht

Het Westfries Museum is het museum van de Gouden Eeuw. Gehuisvest in één van mooiste monumenten van Hoorn. Makkelijk te herkennen aan de rijk versierde voorgevel.
Zo imposant als het gebouw van buiten is, zo intiem is het binnen. U kunt er heerlijk dwalen. Elk van de zalen heeft z’n eigen sfeer, waar de rijke geschiedenis van West-Friesland u tegemoet glanst.
.


 Aan het Rode Steen, het oude bestuurs- en handelscentrum van Hoorn, ontstond uit de huizen van proost en leenman een gebouw dat diende als vergaderplaats voor de Staten van West-Friesland en het Noorderkwartier. Later kwam het in gebruik als gerechtsgebouw en sinds 1880 als museum. Nu kunt u er schilderijen, zilver, porselein en vele andere schatten uit het verleden bewonderen op het gebied van bijvoorbeeld kunst, scheepvaart en archeologie.
.


In twee eeuwen tijd werd voor vele miljoenen guldens verhandeld in de VOC-steden. In Hoorn zijn er nog de pakhuizen, het Oost-Indisch Huis en andere sporen van de VOC te zien. Het museum heeft een grote zaal ingericht die de geschiedenis laat zien van de Loffelijcke Compagnie.
.


.


tentoonstellingen
De Halve Maen is in Hoorn!
Vanaf 30 mei 2015 is Hoorn’s nieuwste attractie, het VOC-museumschip de Halve Maen, voor het publiek te bezoeken. Het Westfries Museum, dat het schip gaat exploiteren, is op zoek naar vrijwilligers die als gastvrouw/gastheer of als gids/verteller aan boord van het schip het bezoek in goede banen willen leiden. Een unieke kans om deel uit te gaan maken van een uitdagend project.
.


Vrijwilligers
 De in Amerika gebouwde replica van de Halve Maen, het zeventiende-eeuwse jacht waarmee kapitein Henry Hudson in 1609 als eerste Europeaan het eiland Manhattan ontdekte, heeft een nieuwe thuishaven: Hoorn. Het Amerikaanse New Netherland Museum geeft het prachtige en zeilwaardige schip voor vijf jaar in bruikleen aan het Westfries MuseumDe Gouden Eeuw VR
Het museum komt met een volledig nieuwe beleving van het verleden, De Gouden Eeuw VR, een virtuele wandeling door het Hoorn van 1650, waarbij gebruik gemaakt wordt van de nieuwste ‘virtual reality’ bril, de Oculus Rift VR. Een wereldprimeur in museumland.
.

Deze bril is de Oculus Rift VR, het nieuwste van het nieuwste op het gebied van 3D en virtual reality. Doordat de bril reageert op de bewegingen van je hoofd en door de twee HD beeldschermen vlak voor je ogen, heb je het gevoel er helemaal midden in te zitten. Een effect dat nog wordt versterkt door het geluid en doordat jezelf met een joystick en trackingball kunt bepalen hoe je je door de virtuele wereld wilt bewegen.Het Westfries Museum
Eerste kerstdag, Nieuwjaarsdag, Koninginnedag en Lappendag (3de maandag in augustus) gesloten.
.
Postadres:
Achterom 2-4
1621 KV  Hoorn

0229 280022
0229 280028
fax: 0229 280029
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.wfm.nl/

NAAR BOVEN
contentmap_plugin