Herengracht 1
1398 AA muiden

Rijksmuseum Muiderslot te Muiden (Herengracht 1) ontvangt al bijna 125 jaar gastvrij haar bezoekers. Het is een prachtig middeleeuws kasteel, in oorsprong gebouwd rond 1280 door graaf Floris V.
Meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen in het kasteel vertellen de geschiedenis van het leven op het kasteel in de Gouden Eeuw, de tijd waarin de schrijver P.C. Hooft het kasteel bewoonde.

Buiten kunt u genieten van het zicht op de haven van Muiden en van het vergezicht over de vroegere Zuiderzee. Ook de gerestaureerde historische pruimenboomgaard, de vestingwallen en de sier- en nutstuinen zijn een bezoek meer dan waard.

Graaf Floris V laat rond 1280 een stenen vesting bouwen aan de monding van de rivier de Vecht, een belangrijke vaarroute naar het bisdom Utrecht.
In 1296 wordt Floris V tijdens een valkenjacht gevangen genomen en vermoord. Het kasteel wordt vermoedelijk met de grond gelijk gemaakt.
U bezoekt het ingerichte huis met éénvan onze gidsen. Minimaal twee keer per uur starten er rondleidingen, deze duren ca. 50 minuten. Delen van het Slot, de vesting en de tuinen zijn vrij toegankelijk.

Muiderslot


#Muiderslot

Zinnebeeld, minnebeeld, fotobeeld
Muiderslot geeft werk P.C. Hooft een nieuwe verbeelding
Vanaf 28 maart 2015

In 1611 zag P.C. Hoofts(1581-1647) bundel Emblemata Amatoria het licht. Het was een verzameling minnebeelden met daaronder een kernachtige spreuk over de liefde. In 2014 vroeg het  Muiderslot fotograaf des Vaderlands Koen Hauser en beeldkunstenaar Ingeborg van der Enden deze spreuken van nieuwe beelden te voorzien. Vanaf 28 maart 2015 is het verassende resultaat in een zinnenprikkelende expositie in het kasteel te zien.

Openbare training van de Orde der Noorderwind
De Orde der Noorderwind is verder iedere eerste zondag van de maand op het slot te vinden.

Iedere eerste zondag van de maand traint de Zwaardkunstvereniging De Orde der Noorderwind op het Muiderslot. Deze trainingen zijn voor publiek te bezichtigen en vinden plaats in historische uitrusting.

tentoonstellingen
De Muiderkring: spiegelbeeld van een Hoof(t)s gezelschap
Schatkamertentoonstelling over de Muiderkring
Aan de hand van een aantal actuele thema’s wordt de geschiedenis van dit roemruchte gezelschap, het kasteel en de collectie verder uitgelicht.
Was de Muiderkring een zeventiende-eeuws instituut of is er sprake van een negentiende-eeuwse mythe? In hoeverre bepaalden de maskerades en lust tot verkleedpartijen in de negentiende eeuw ons beeld van deze gevierde vriendenkring?


In het voetspoor van P.C. Hooft
 In het werkvertrek van de beroemdste bewoner van het kasteel, P.C. Hooft, hangen zeven gedichten van bekende Nederlandse dichters
Het feit dat de gemeente Muiden in 2012 haar 200-jarig bestaan viert, was voor Muiderberger Willem Zeegers een reden om Dichters in Muiden op te richten.
Zeven bekende Nederlandse dichters lieten zich inspireren door de beroemdste bewoner van het kasteel, de schrijver en dichter P.C. Hooft.
In het werkvertrek van P.C. Hooft hangen de gedichten van deze zeven dichters: Tsead Bruinja, Hanneke van Eijken, Daan Doesborgh, Tjitske Jansen, Thomas Möhlmann, Diana Ozon en F. Starik.


Zaterdag en zondag: 12.00 tot 17.00 uur (kassa tot 16.00 uur).
Laatste rondleiding:
zaterdag en zondag: 15.30 uur.
Vanwege de historische bouwvorm is het Muiderslot minder goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Honden zijn niet toegestaan.
Muiderslot
Herengracht 1
1398 AA muiden
Tel. 0294-256262
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken."> Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.muiderslot.nl
 
NAAR BOVEN
contentmap_plugin