Brink 47
7411 BV  Deventer

.
Vanaf 1985 is het Speelgoedmuseum Deventer gehuisvest in twee fraaie laatmiddeleeuwse koopmanshuizen aan de Brink.
De Deventer musea verzamelen speelgoed waar in Nederland mee gespeeld is. Zij behouden en beheren met ruim 13.000 objecten de grootste openbare collectie speelgoed van Nederland.
.

Speelgoed maakte al vroeg deel uit van de Deventer museumcollectie. In 1932 richtte het museum in het pand De Drie Haringen een kinderkamer met speelgoed in. Het Museum voor Mechanisch Speelgoed werd in 1971 geopend in de Noordenbergstraat na een schenking van Jan Stekelenburg.
De collectie omvat meer dan 13.000 objecten. Zwaartepunten hierin zijn ongeveer 2000 treinen en mechanisch speelgoed, poppen (ca. 350), poppenhuizen (ca. 200), constructiespeelgoed (ca. 250), optisch speelgoed (ca. 450), kinderboeken (ca. 2060) en -prenten (ca. 600), spellen (ca. 1700) en buitenspeelgoed.

.

Activiteiten
Game room
In de nieuwe interactieve Game room kun je je heerlijk uitleven!
Er is van alles te doen. Bijvoorbeeld gamen met de Wii, Xbox of PlayStation, ondersteboven raken met Twister of wil je liever airhockeyen? Dat kan natuurlijk ook. Kom zelf kijken en probeer uit welk spel je het leukste vindt. Op elke woensdag en zaterdag is er een voorstelling met de toverlantaarn of met mechanisch speelgoed. Sprookjes bij de toverlantaarn vertellen we om 14:00 u op: 
. Op elke woensdag en zaterdag is er een voorstelling met de toverlantaarn of met mechanisch speelgoed. Sprookjes bij de toverlantaarn worden verteld van 14.00 tot 14.30 uur.


Bouwkamer
De allerjongste bezoekers kunnen zich uitleven in de speciaal voor hen vernieuwde Bouwkamer.Hier kun je de mooiste constructies bouwen met Lego of Kapla. Geef een voorstelling met de poppenkast en speel met het winkeltje. Of ga je liever aan de slag met het houten pakhuis en de blokken? Er is van alles te kiezen!


Optisch vermaak
Ooit wel eens bedrogen door je eigen ogen? Hier is er geen ontkomen aan in de zaal 'Spelen met je ogen'. Niet alles is zoals het lijkt! Optisch speelgoed maakt gebruik van het feit dat je hersenen soms andere dingen 'zien' dan je ogen.

Aan het begin van de 19e eeuw neemt de ontwikkeling van optisch speelgoed een grote vlucht. Schaduwtheaters, vuurwerkkasten en opticaprenten zijn erg populair. De toverlantaarn en stereoscoop zijn de voorlopers van het dia-apparaat en de televisie.In onze winkel kom je speelgoed tegen dat je niet in iedere speelgoedwinkel ziet liggen. Speelgoed met een nostalgisch tintje of juist bijzonder speelgoed omdat het heel nieuw en bijzonder is. Een greep uit onze winkel:
Blikken opwindspeelgoed
Stuiterballen met licht
Tollen
Diabolo's
Bouwpakketten voor een caleidoscoop of toverlantaarn
Een herinnering aan het museumbezoek of een verrassend cadeau voor je (klein)kind is hier gauw gevonden. Samen met de VVV-Museumwinkel van het Historisch Museum Deventer is er ook een webwinkel.


Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 - 17:00
Zon- en feestdagen 13:00 - 17:00

Entreeprijzen
Volwassenen € 4 en kinderen 2 t/m 17 jaar € 1
Gratis: Museumkaart, Vereniging De Waag, ICOM, Vereniging Rembrandt
Geldig: Cultuurkaart
Voor slechts € 1 extra kunt u ook het Historisch Museum Deventer bezoeken.
Het museum is voor rolstoelen en mensen slecht ter been helaas niet toegankelijk.

Speelgoedmuseum Deventer
Brink 47 
7411 BV  Deventer
T: 0570  69 37 86

Postadres
Postbus 5000
7400 GC  Deventer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T:: 0570 69 37 83 (kantoor)
F:  0570 69 37 88
www.speelgoedmuseumdeventer.nl/
 

NAAR BOVEN
contentmap_plugin