Kraanlei 65
9000 Gent

.
Het Huis van Alijn is het enige museum in Vlaanderen met een exclusieve focus op het dagelijks leven in de 20ste eeuw. Er is een actief verzamelbeleid van referentieobjecten, verhalen, (bewegend) beeld en geluid. Het 14de eeuwse 'Kinderen Alijnshospitaal' is het enige bewaarde godshuis in Gent.
.

De Collectie
Het Huis van Alijn heeft een uitgebreide en rijke verzameling.
Aan de basis ligt de oprichting van het Museum voor Folklore in 1932. Het verzamelbeleid kende in de afgelopen decennia verschillende accenten. De collectie wordt nog dagelijks uitgebreid en omvat duizenden objecten, documenten, foto's en (amateur)films die het dagelijks leven in de 20ste eeuw documenteren.
.

Het Huis van Alijn heeft een passie voor het circus. In de museumcollectie worden circusaffiches, kostuums, attributen en foto’s van Belgische circusartiesten en circussen bewaard.
 De collectie is samengesteld door circusliefhebber en –kenner André Depoorter en werd in 2002 met de steun van de Vlaamse Gemeenschap in het museum ondergebracht.
foto: Dompteur Jim Roose
.

.

.


.
chapeau
geweest
Eind 19e eeuw, kent goochelen als spektakel- en kunstvorm zijn glorietijd op de foor. Goochel- en illusietheaters schieten als paddenstoelen uit de grond. De heersende tijdgeest van geloof in vooruitgang, wetenschap en techniek geeft aan de goochelkunst een belangrijk impuls.
.

Dit resulteert in spectaculaire trucs die een groot publiek weten te verwonderen tot ver in de 20e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog zien we goochelaars in verschillende gedaanten opduiken. Fakirs, helderzienden, zakkenrollers en hypnotiseurs treden op in schouwburgen, parochiezalen en circuspistes. Daarnaast is er ook het bloeiende clubcircuit met goochelcongressen en Belgische successen op wereldkampioenschappen.

kinderaktiviteiten
Hallo, ik ben Hendrik, het huisspookje van het Huis van Alijn. Ik heet je van harte welkom op mijn website!
Je kan er over volgende onderwerpen meer informatie vinden: 
NIEUW: Vier je verjaardag in het Huis van Alijn !
Met de klas naar het museum
Met je (groot) ouders naar het museum: het kinderparcours
Naar de poppenkast: Pierke

Open
Van dinsdag tot zondag van 11 tot 17 uur.
Gesloten
Maandag, 25 december en 1 januari.
Prijs: € 5 - € 3,75 - € 1,00
.
Het Huis van Alijn
Kraanlei 65
9000 Gent

t - +32 (0)9 269 23 50
f - +32 (0)9 269 23 58
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.huisvanalijn.be
 
NAAR BOVEN
contentmap_plugin