Minnemeers 9
9000 Gent

.
Museum voor Industriële
Archeologie en Textiel
.
Het MIAT is een historisch museum dat de periode 1750-2000 belicht, en is een uitstekend vertrekpunt voor elke zoektocht naar het verleden.
Ons industrieel verleden
Duik 250 jaar terug in de tijd. Vergeet alle technologische toepassingen, zoals gsm, computer en ipod. Ook van huishoudapparaten, zoals koelkast, wasmachine en strijkijzer is nog geen sprake. Je belandt in de achttiende eeuw en komt vervolgens in de periode van de eerste industriële revolutie met de opkomst van de machine.

In geen tijd groeien kleinschalige, ambachtelijke werkplaatsen uit tot grote fabrieken. Voor de arbeiders en hun kinderen volgt een hard bestaan, met lange werkuren voor iedereen. Voor kinderen is er het Blote Knieënspel over het leven van vroeger.
Een speciaal accent wordt gelegd op de textiel, jarenlang zowat de belangrijkste nijverheid in Vlaanderen. Bovendien is het MIAT een aanspreekpunt voor het roerend industrieel erfgoed. Het geeft analyses, inzicht en duiding.
De bezoekers ontdekken op speelse wijze hoe onze voorouders werkten en leefden.
.
@MIATGent


 Vrijwilligers brengen het MIAT tot leven
Gent was ooit de rumoerigste van de Vlaamse textielsteden. In het MIAT zie je de evolutie van katoenplant tot afgewerkt textielproduct.
.

De machines maken een enorm kabaal. Ontdek ook de vele eigenschappen van textielvezels, zoals vlas, katoen, zijde, mohair ... Naast natuurlijke grondstoffen is er hoogtechnologisch textiel, dat o.a. brandweermannen, chirurgen en poolreizigers de juiste kleding geeft.
.

 Het MIAT wil een levendig museum zijn. De textielmachines vertellen dan ook veel meer, wanneer enthousiaste vrijwilligers ze aan het draaien brengen. Pauly, Robberecht, Baki, Marc en Oktay werken regelmatig aan de machines. Zij zijn dé specialisten. Zij weven handdoeken, stof en geven ook advies over onderhoud en restauratie van de textielmachines. Je hoort het geluid of de muziek van de machines al van ver draaien. Kom eens luisteren op één van de volgende momenten.

Dinsdag van 10u tot 15u30
 Woe van 10u tot 12u
 Do van 10u tot 15u30
 Vrij van 10u tot 15u30
 Zaterdag van 14u tot 16u
 Zondag van 10u tot 13uTijdschrift voor Industriële Cultuur - TIC
Bent u geïnteresseerd in geschiedenis, industrie en techniek, kortom in de geschiedenis van het industrieel en sociaal verleden, en in het industrieel erfgoed, neem dan een abonnement op TIC.
België:
25 euro per jaar (4 nr.)
rekeningnummer
001-0951892-10
van VIAT vzw,
Oudevest 18,
9000 Gent
Buitenland:
30 euro per jaar (4 nr.)
via internationaal postmandaat
.

open
din tot zondag  10 tot 18 uur.
Gesloten  Maandag
Toegangsprijs 2,50 euro
Vanaf 1 april 2008 gelden volgende nieuwe prijzen:
€ 5 of € 3,75 (reductie) – inwoners van Gent enkel gratis op zondagvoormiddag (10u tot 13u), tot -19 jaar gratis.

Minnemeers 9
9000 Gent
t - +32 (0)9 269 42 00
f - +32 (0)9 233 07 39
e -Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken."> Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.miat.gent.be
 

NAAR BOVEN
contentmap_plugin