Kattenburgerplein 1
 1018 KK Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum is na jarenlange renovatie weer open.
’s Lands Zeemagazijn dat in 1656 gebouwd is voor het bevoorraden van de oorlogsvloot.
Het Scheepvaartmuseum wil iedereen laten ontdekken hoe onze cultuur is gevormd door de zee. Ons doel is dus onveranderd. Maar we doen het wel anders dan voorheen, met tentoonstellingen en voorstellingen die verhelderen, prikkelen en inspireren. Iedereen - jong en oud, kenner en niet-kenner, beleeft zijn eigen ontdekkingstocht door het maritieme verleden en heden van Nederland. Natuurlijk ligt ook de replica van het VOC-schip Amsterdam weer aan de steiger.
De binnenplaats van het Zeemagazijn heeft een spectaculaire glazen overkapping gekregen. Vanaf Het Open Pleyn vindt u straks makkelijk uw weg, niet alleen naar de tentoonstellingen en attracties, maar ook naar het restaurant, de museumwinkel en ons terras aan het water. Want Het Scheepvaartmuseum is behalve een museum ook een sfeervolle ontmoetingsplaats, waar u kunt genieten van (h)eerlijk eten en drinken en een prachtig uitzicht op Amsterdam!

Zeilschip replica Amsterdam
terug in de tijd van de voc
Kom aan boord van de Amsterdam! Dit schip is een exacte kopie van het beroemde VOC-schip dat in 1749 al op zijn eerste reis verging. De Amsterdam is een van de pronkstukken van Het Scheepvaartmuseum.
In de 17e en 18e eeuw zeilden mensen met dit soort schepen (‘Oost-Indiëvaarders’) naar het Verre Oosten, wat we nu Azië noemen. De reis duurde ongeveer acht maanden. Alle Oost-Indiëvaarders samen maakten bijna vijfduizend van die reizen.

#schpvrtmsm

tentoonstellingen

nieuwe familietentoonstelling
het leven aan boord
welkom aan boord!

In "Het leven aan boord" ontdek je van alles over het dagelijks leven op schepen door de eeuwen heen, van de VOC-tijd tot nu. De interactieve familietentoonstelling is opgezet als een spannend, levensgroot bordspel voor jong en oud. Met een 'puts' (een scheepsterm voor een emmer) met daarin een tablet loop je langs "eilanden" met scheepsmodellen, kleding, souvenirs en navigatie-instrumenten. Er zijn modellen van een VOC-schip, een onderzeeër, een cruiseschip en zelfs een oceaanracer.

Spelenderwijs leer je van alles over de rangen en standen aan boord, welke bemanningsleden meevaren, over hoe schoon het is, over het eten en drinken, over muiterijen en over enge ziektes zoals scheurbuik. En wat dacht je van weggriezelen bij kielhalen? Verschillende voorwerpen spreken tot de verbeelding. Een touw met een knoop erin blijkt een zogenaamd "Allemansend" waarmee opvarenden van een VOC-schip hun billen afveegden.
  stoomschip christiaan brunings
Dit monumentale stoomschip uit 1900 is te bewonderen aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum.


Zie je in de gouden eeuw
zonder scheepvaart geen gouden eeuw
De 17e eeuw noemen we ook wel de Gouden Eeuw. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden - zoals Nederland toen heette - was een van de machtigste en rijkste landen ter wereld. Dat was vooral te danken aan de scheepvaart. Geen land ter wereld had zoveel schepen als Nederland...


het verhaal van de walvis
van zeemonster tot beschermd zoogdier
In de 16e eeuw wisten mensen nog maar weinig van walvissen. Ze vonden het vooral griezelige zeemonsters. Dat veranderde toen de Nederlandse zeeman Willem Barentsz op ontdekkingstocht ging naar de Noordelijke IJszee...


haven 24/7
een haven van wereldformaat
Chips, sneakers en iPods: vanuit de hele wereld reizen ze naar Amsterdam voor een overstap. Schepen komen binnen, laden of lossen en vertrekken weer. De goederen gaan op vrachtauto’s, binnenvaartschepen of treinen verder naar een fabriek of naar de winkel...


openingstijden
Ook als u geen kaartje koopt bent u welkom in Het Scheepvaartmuseum. Het Open Pleyn, museumwinkel Het Pakhuys, restaurant Stalpaert, de bibliotheek en het terras op het water zijn vrij toegankelijk.

Het museum en de museumwinkel
7 dagen per week open van 9.00 tot 17.00 uur
Het restaurant en het terras
7 dagen per week open van 9.00 tot 17.00 uur
De bibliotheek
maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur
rondleidingen op afspraak;
1 jan, 30 apr, 25 dec gesloten
entreeprijzen
15,00 euro | volwassenen vanaf 18 jaar


Het Scheepvaartmuseum

 Kattenburgerplein 1
 1018 KK Amsterdam
bel: 0205232222
Fax:(0)20 52 32 213
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.scheepvaartmuseum.nl
 

NAAR BOVEN
contentmap_plugin