Zandvaart 5
1764 NJ Breezand
telefoon 0223-523155

Het museum behandelt de droogmaking van de Anna Paulowna Polder, de bloembollenteelt in en om Breezand, het leven en werken in deze polder,de bestuurders, enz. Ook vindt U in het museum informatie over Koningin Anna Paulowna, echtgenote van Koning Willem 2, wier naam de gemeente draagt.
Het Museum Anna Paulowna is gehuisvest in een voormalige lagere en tuinbouwschool. Tijdens de openstelling kan men gebruik maken van de goed gevulde bibliotheek waar onder 23 ingebonden boeken van 't Leven' en 'de Prins' vanaf 1914. Op aanvraag is inzage mogelijk van oude foto's waar onder de volledige serie 'Watersnood 1916'.
Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van landbouwwerktuigen bv de Zaaiviool

The Museum of the Oud Anna Paulowna Society was opened on 30 April 1993 amidst the bulb fields of Anna Paulowna.  The museum is dedicated to the reclamation of the Anna Paulowna Polder, to the cultivation of flower bulbs in and around Breezand, to living and working in this polder, and to the people who manage it. The museum also contains information about Queen Anna Paulowna, wife of King Willem 2, after whom the municipality was named.Koningin Anna Paulowna
Koningin Beatrix onthulde een ruiterbeeld van haar betovergrootmoeder koningin Anna Paulowna Romanov. Het beeld staat in de plaats die naar de Russische koningin genoemd is: Anna Paulowna.
Anna Paulowna was de vrouw van Koning Willem II. Ze was de dochter van de Russische Tsaar Paul I en zuster van de latere tsaren Alexander I en Nicolaas I. Via haar zijn de Oranjes dus verwant aan de Romanovs.
Anna was opgegroeid aan het Russische hof en bracht de grootse stijl van dat hof deels mee naar Nederland. Zij en haar man gaven grootse feesten in de paleizen die ze bewoonden, onder andere aan de Kneuterdijk in Den Haag en op Paleis Soestdijk.
Het paar kreeg vier kinderen. Hun eerste kind was de later koning Willem III. Verder waren er nog Maurits (overleden in 1848), Hendrik (welke stadhouder van Luxemburg zou worden) en Sophie, de latere groothertogin van Saksen-Weimar-Eisenach.
Anna Paulowna overleed op 1 maart 1865, ze was toen zeventig jaar oud. Ze is bijgezet in de koninklijke grafkelder in Delft.
http://www.vrouwengeschiedenis.dds.nl/nl/weken/2005/week9.html
Andere culturele voorzieningen in Anna Paulowna zijn:

Het Agrarisch Handwerktuigenmuseum
Lotweg 8 in Anna Paulowna
Bezichtigen na afspraak: C. Jonker (0223) 53 14 80.

een collectie van meer dan 1300 handgereedschappen uit de agrarische sector. Sommige ervan zijn meer dan 100 jaar oud.
 Handgereedschappen uit de traditionele teeltgebieden van West-Friesland (de roltafel) en de Langedijk (de koolbus) en natuurlijk de vele gereedschappen uit de bloembollenteeltgebieden Hillegom Lisse en Anna Paulowna – Breezand.
Verder: bodemvondsten en gegeevens over de meekrapcultuur in Anna Paulowna uit de jaren rond 1870.


De Oudheidkamer Wieringerwaard bevindt zich in het Polderhuis aan de Noord-Zijperweg 35. Hier kan men zien hoe er in de gouden tijd van de Pauwenstad gewoond en geleefd werd door de 'betere klasse'. De Oudheidkamer is in de maanden juli en augustus elke dinsdag te bezichtigen tussen 10 en 12 uur. Verder op afspraak.
Bezichtigen na afspraak: (0224) 22 14 45.

Hemelvaartsdag
VMC/Museumrit
 donderdag 29 mei. 2014
Het museum Oud Anna Paulowna organiseert voor de 20e keer de VMC/Museumrit op Hemelvaart donderdag 29 mei.

De oude motoren zullen ook dit jaar weer de uitgezette route rijden langs de polderwegen in de gemeente Hollands Kroon.
De motoren komen rond 9.00 uur aan de zandvaart 5 breezand voor de inschrijving en na alle formaliteiten en de bezichtigingen van de mooie machines is de start vanaf 11.00 uur. De tussenstop zoals gebruikelijk in Hippolytushoef voor de lunchpauze.
De finish zal, als alles naar wens verloopt, om ongeveer 14.30 uur zijn in breezand.
De voorgaande jaren waren er gemiddeld 40 deelnemers, met motoren van voor 1940, van de V.M.C. (Veteranen Motor Club); de categorie Klassiekers zijn van na 1940.


Jaarlijkse Evenement:
"Talent in 't Museum"

Expositie en demonstraties van hobby's en kunst op velerlei gebieden tijdens de bloemendagen.Iedere zondag open
In de maanden juni, juli en augustus is het museum iedere zondag geopend vanaf 14.00 t/m 17.00.


Adres: Zandvaart 5
Breezand.
Open: dinsdag 1400-1700 en elke eerste zondag van de maand
(indien een feestdag dan de volgende zondag)
Verder op afspraak.
Inlichtingen (0223) 532205
 of 521634
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.museumannapaulowna.nl
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met
 J.V. Beets, (0223) 53 20 38,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

NAAR BOVEN
contentmap_plugin
contentmap_module