Waagplein 2
1811 JP Alkmaar

.
Wij zijn gek op kaas!
Ben je ook verkikkerd op kaas, bezoek ons binnenkort in ons gloednieuwe museum  in de Waag in Alkmaar!
Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in het Alkmaarse Waaggebouw aan het plein waar de beroemde Kaasmarkt op ELKE VRIJDAGMORGEN van de eerste vrijdag van april tot september plaatsvindt.

Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad in Nederland waar de kaas nog op deze traditionele wijze op een kaasmarkt verhandeld wordt.

De vestigingsplaats is op zich een bezoek meer dan waard, want het gebouw dateert uit de 14e eeuw en is nog grotendeels in oude staat.
Het museum toont de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen, de handel en het leven op het platteland. De collectie bestaat ondermeer uit historische gebruiksvoorwerpen, film beeldmateriaal en schilderijen.
.

Alkmaar is above all Holland's cheese town. During the season from the first Friday of April 2009 to the first Friday of September 2009 a traditional cheese market is being held here on Friday mornings between 10 and 12.30
The Dutch Cheese Museum is situated in the centre of the cheese town Alkmaar in the historical Weighhouse. The museum shows the making of cheese and butter, the trade and the country life in past and present. EVERY FRIDAY MORNING cheesemarket in summerseason
Erstes Käsemarkt beginnt 2. April 2010
Alkmaar ist vor allem Hollands Käsestadt. Von anfang April bis Anfang September findet hier jeden Freitagmorgen von 10 bis 12.30 Uhr der tradiotionelle Käsemarkt
Das holländische Käsemuseum befindet sich im Zentrum der Käsestadt Alkmaar im monumentale 'Waag' Gebäude. Das Museum zeigt die Herstellung von z.B. Butter und Käse, Handel und Leben auf dem Lande, früher und heute. JEDEN FREITAGMORGEN kasemarkt im Sommer!!

Kaasmuseum


Alkmaar kende vanaf de 14e en 15e eeuw een wekelijkse kaasmarkt, die in het begin van de 17e eeuw in betekenis toenam. Sinds 1619 is er sprake van een kaasdragersgilde. De gildeleden werkten volgens een vast stramien.

Op donderdag begonnen de zetters de kazen op het marktplein op te stapelen en op vrijdag (soms doorlopend tot zaterdag) vond de handel plaats. Als de koop was gesloten werd de kaas op een berrie naar de 'evenaars' in het waaggebouw gebracht. Daar werd de partij gewogen.
foto gezicht op het waaggebouw te alkmaar
Onbekende schilder 1660
?In het Stedelijk Museum Alkmaar sinds 1875.


Ontwikkeling van de industriële kaasbereiding (1871 tot heden)
Noord-Holland is een kaasprovincie bij uitstek.
Van oudsher vond de bereiding van kaas plaats op de boerderij. Tweemaal per dag werden de koeien gemolken en tweemaal per dag werd de melk volgens beproefde bereidingswijze tot kaas verwerkt. Dit gebeurde meestal door de boerin en was een zware belasting.
In de zeventiger- en tachtigerjaren van de negentiende eeuw kwam de Nederlandse landbouw in een crisis terecht omdat achterstand werd opgelopen t.o.v. het buitenland.
De veehouders werden gedwongen om de handen ineen te slaan en de melk voor gezamenlijke rekening te gaan verwerken met gebruikmaking van de modernere technieken die een schaalvergroting mogelijk maakte. Een voorloper was Wouter Sluis, een Beemster boer, die zijn tijd ver vooruit was en het kaasmaken tot een wetenschap verhief.
.

Openingstijden
10.00 uur – 16.00 uur op de geopende dagen
Toegangsprijzen 2014:
 Volwassenen/Groepen € 4,00
 Kinderen 4 t/m 12 jr. € 2,00
 Kinderen t/m 3 jr. en Museumkaarthouders GRATIS

Waagplein 2
1811 JP Alkmaar

tel.: 072 - 5114284
fax: 072- 5117513
www.kaasmuseum.nl
http://www.kaasmarkt.nl/
 

NAAR BOVEN
contentmap_plugin
contentmap_module