Oude Kijk in 't Jatstraat 7a
9712 EA Groningen

.
Museum van mens, natuur en wetenschap

Het Universiteitsmuseum is sinds 1934 een wetenschapsmuseum in het academische hart van de studentenstad Groningen. Het museum heeft een veelzijdige collectie, waarin natuur, cultuur en wetenschap in elkaar over lopen.
.
In het Universiteitsmuseum kunt u exposities zien van de wetenschappelijke collecties van de Groningse universiteit. Dit zijn onder meer: de medische, de zoölogische, de botanische, de natuurkundige, de anatomische, de etnologische en de geologische verzamelingen.
.


Het Universiteitsmuseum beheert ook de portrettengalerij van hoogleraren in het Academiegebouw.
Verder is er een historische collectie die bestaat uit schilderijen, affiches, foto's, oorkonden en andere objecten die een licht werpen op de geschiedenis van de universiteit en het studentenleven sinds 1614.
Daarnaast organiseert het museum tentoonstellingen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.
.


. Expositie Ruimteschip Aarde.
Van 6 juni t/m 27 oktober 2019
De tentoonstelling Ruimteschip Aarde, ingericht door gastconservator Eva Rovers ter gelegenheid van het 405-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen, laat je naar de aarde kijken door de ogen van een astronaut.
De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van vijf jonge Groningse kunstenaars die van deze tussenstops spectaculaire wonderkabinetten hebben gemaakt.
lees meer ....
.


Wetenschap als proces

Permanente opstelling uit eigen collectie
Topstukken van het Groningse academisch erfgoed laten zien wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt. Voorwerpen die zijn gebruikt bij onderzoek aan de bijna 400 jaar oude Groningse universiteit, zoals preparaten op sterk water, anatomische modellen, medische apparatuur, het eerste electromagnetische wagentje ter wereld van 1834, microscopen, een herbarium en de mummie Janus uit het Oude Egypte.


Aletta Jacobs
Welkom in de spreekkamer van dr. Aletta Jacobs
Deze eerste "canon-kamer" van Nederland is speciaal ingericht voor het voortgezet onderwijs. U ziet persoonlijke voorwerpen van Aletta Jacobs, onder meer haar bureau en haar hutkoffer. De voorwerpen zijn van haarzelf en uit de collectie van het Universiteitsmuseum. Op touchscreens vindt u informatie over haar leven en haar werk.

Aletta Jacobs (Hoogezand Sappemeer 1854 - Baarn 1929) was in Nederland de eerste vrouwelijke student, de eerste vrouwelijke arts en de eerste vrouw die promoveerde.
.Cultureel studentencentrum USVA
Cultureel Studentencentrum Usva is de culturele voorziening van de Rijksuniversiteit Groningen. De organisatie is gevestigd in een voormalig bankgebouw aan de Munnekeholm 10, vlakbij de Vismarkt.
Er is een theater waar vijf avonden per week voorstellingen te zien zijn en er worden 70 verschillende cursussen gegeven op het gebied van drama, dans, muziek, beeldende kunst, fotografie, video en literatuur. Daarnaast geeft de Usva subsidies aan RUG-studenten die een cultureel project op poten willen zetten.
Voor meer informate, bezoek de website van de USVA.
http://www.usva.nl/.
.

entreeprijzen;
Regulier: €5,-
Kinderen t/m 18 jaar: gratis
Student RUG + Medewerkers RUG/UMCG: gratis
Student WO/HBO/MBO + scholier: €2,50
Museumkaart: gratis
 

openingstijden:
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m Zondag: 12.00 uur tot 17.00 uur
.

Oude Kijk in 't Jatstraat 7a
9712 EA Groningen

tel. 050-3635083/3635562
E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.rug.nl/museum
 

NAAR BOVEN
contentmap_plugin
contentmap_module