Op de borgen kunt u terecht voor vergaderingen, het sluiten van huwelijken en u kunt er bij sommigen zelfs logeren!


.

De borg Ekenstein

.
In de borg woont sinds 1992 kunstenares Maya Wildevuur. Naast de borg staat het koetshuis, dat sinds eind jaren 1960 als restaurant wordt gebruikt. Achter de borg ligt een bos van 2,5 kilometer lang en 300 meter breed, dat net als de borg eigendom is van stichting Het Groninger Landschap.
.


Voor de borg ligt een gazon, dat vooral in het voorjaar een ware kleurenpracht is van stinsenplanten (börgbloumkes) als boerenkrokussen, bosgeelsterren, sneeuwklokjes, sterhyacinten en winterakonietjes.
In 1992 vestigde kunstenares Maya Wildevuur haar galerie, atelier en woonruimte in de Ennemaborg, nadat de stichting Het Groninger Landschap haar hiervoor had gevraagd.
.

De benedenverdieping en kelder zijn vrij toegankelijk en zijn behangen met haar kleurrijke schilderijen, die te koop en te huur worden aangeboden. Het koetshuis was in de jaren 1960 in vervallen staat. In 1969 werd het gekocht door Groninger Johan Runhardt, die er een restaurant van maakte. In 1978 werd hij opgevolgd door zijn broer Eric Runhardt, die het koetshuis gedurende 25 jaar bestierde. In 2004 werd het koetshuis verkocht aan John Bos & Renske Bos-Brunink (Bos & Bos Catering).
foto:
Het kleurrijke interieur van de galerie van Maya Wildevuur


De Fraeylemaborg is een Groninger borg in het dorp Slochteren.
De borg is gelegen in een ongeveer 31 hectare groot landgoed, in aanleg hoofdzakelijk daterend uit de 19e eeuw.
.

Het parkbos is in het begin van de 19e eeuw gewijzigd in de romantische Engelse-landschapsstijl. Het tuincomplex wordt gedragen door een lange hoofdas die door de statige oprijlaan extra nadruk krijgt. Op het voorterrein bevindt zich het schathuis, waarin een restaurant gevestigd is. Aan de andere kant staat het koetshuis met paardenstal en oranjerie.
Het beheer van de borg wordt gevoerd door de Stichting Landgoed Fraeylemaborg, waarin deelnemen de provincie Groningen en de Gerrit van Houten Stichting.
 Fraeylemaborg 
Hoofdweg 30
9621 AL Slochteren

tel.: 0598-421568
fax: 0598-423045
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website: www.fraeylemaborg.nl


De Menkemaborg
Uithuizen,
De borg is in 1682 in het bezit gekomen van de familie Alberda, die sindsdien ook wel Alberda van Menkema genoemd werd. Unico Alberda heeft de borg rond 1700 ingrijpend verbouwd.
br De borg bleef tot het begin van de twintigste eeuw in het bezit van de familie. Na het overlijden van de laatste bewoner, Gerard Alberda van Menkema, in 1902, kwam de borg leeg te staan. Gerard was ook de eigenaar van de borg Dijksterhuis bij Pieterburen. Terwijl die laatste borg na zijn dood werd gesloopt, bleef de Menkemaborg gespaard. In 1921 schonken de erfgenamen de borg aan het Groninger Museum.

Tegenwoordig is de borg een museum en geeft het een beeld van het leven van de Groninger jonkers in de zeventiende en achttiende eeuw. De bijbehorende tuin is opnieuw ingericht als een achttiende-eeuwse Hollandse tuin. In de tuin bevindt zich een van de weinige originele doolhoven in Nederland.
In het op het borgterrein gelegen Schathuis is een restaurant gevestigd.
.


Activiteiten op de Menkemaborg in Uithuizen
In dit jaargetijde ziet de tuin van de Menkemaborg in Uithuizen er prachtig uit! De tulpen bloeien in de siertuin en langs de singel groeien allerlei stinzenplanten, die het heel goed doen in de humusrijke grond onder de bomen. Stinzenplanten zijn maar op enkele plaatsen te vinden, zoals bij een borg; ze worden in het Gronings daarom ook wel ‘börgbloumkes’ genoemd.
.

Menkemaborg

Van mei tot en met juli zijn er op de Menkemaborg interessante lezingen over borg en tuin en een concert op het gerestaureerde kabinetorgel.

Menkemaborg
Menkemaweg 2
9981 CV Uithuizen

tel.: 0595-431970
website: www.menkemaborg.nlVerhildersum is een landgoed voor wie genieten wil van cultuur en natuur in een 19e-eeuwse sfeer. De borg dateert in zijn vroegste vorm uit de 14e eeuw.
.

Verhildersum is een borg direct ten oosten van het dorp Leens in de gemeente De Marne van de Nederlandse provincie Groningen. De borg kan een groot deel van het jaar worden bezichtigd en heeft een mooie oprijlaan. Aan de achterzijde zijn nog de schietgaten zichtbaar.
Waarschijnlijk sinds 2004 vinden elk jaar in augustus er de 'historische dagen' plaats (tot 2007 een dag), waarbij het leven tussen 1850 en 1950 centraal staat.
Streekmarkt Verhildersum
Op het landgoed van borg Verhildersum wordt elke 3e zaterdag van de maand een streekmarkt gehouden.

Verhildersum 
Wierde 40
9965 TB Leens

tel.: 0595-571430
fax: 0595-572901
website: www.verhildersum.nl
 

NAAR BOVEN
contentmap_plugin
contentmap_module