Wolfhorn 1a
Eelde.

.
'Gebr. Wietzes' Eelde/Paterswolde.
Museum voor Internationaal Houten Schoeisel
Klompen: iedereen weet wat het zijn en hoe ze er uitzien. Toch worden ze veel minder gedragen dan vroeger en is de klompendrager een uitstervend ras. En dat terwijl het nog niet zolang geleden is dat bijna iedereen een paar klompen had en daar dagelijks op liep. Er waren in die tijd dan ook veel klompenmakers, die allen hun eigen modellen maakten en die in een vaak bonte variatie van kleuren en versieringen uitvoerden. De grote verscheidenheid aan klompen van vroeger en van nu is een waardevol deel van het cultuur-historisch erfgoed van een volk. Het in 1990 geopende museum 'Gebroeders Wietzes' geeft een goed overzicht van dit stukje erfgoed.
The greatest Wooden Shoe Museum.
Wooden shoes: Everyone in Holland knows what wooden shoes are and how they look. Nowadays wooden shoes are worn less than in the past. In those days almost every Dutchman had a pair of wooden shoes and walked on them every day. So there were many wooden shoe-makers, who all made their own models with their own variety of colours and decorations.
This large diversity in wooden shoes from the past and also those from today, is a valuable part of the cultural heritage of the Dutch.
Museum “Gebr. Wietzes” in Eelde, which was founded in 1990, presents a wonderful survey of this heritage.


"De werkplaats" - In deze ruimte staan de enkelvoudige klompenmachines uit Duitsland, Frankrijk en Nederland opgesteld. Zeer bijzonder is de houten klompenmachine uit 1915, gemaakt in de provincie Groningen. Naast het zgn. “Wietzes hoekje” zijn er o.a. nog een mallenverzameling van de familie Akkerman uit Sondel (Friesland), Nederlands gereedschap en zaagmachines te zien.
In het "Wietzes hoekje" is de werkplek van onze klompenmaker Ep Wietzes te zien.
.

Klompenmuseum-Gebr-Wietzes
"Nederlandse klompen" - tientallen paren klompen vanuit alle provincies van Nederland zien. Vele verschillende vormen en versieringen zijn hier te bewonderen.
"Europese klompen" - klompen uit veel landen van West Europa, zoals: Litouwen, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje.
"Bijzonder schoeisel" - Hier wordt schoeisel, met een houten zool, getoond uit diverse landen
 van Azië en Afrika.

 Het museum is genoemd naar de twee laatste klompenmakers van Eelde, de gebroeders Eiso Wietzes (1916-1977) en Egbert Wietzes (1925-1988). Niet alleen vervaardigden zij op vakkundige wijze zelf een groot aantal gebruiksklompen, ze legden bovendien een verzameling aan van bijzondere klompen. Deze kollektie werd aangevuld met de verzameling klompen en gereedschappen van de klompendeskundige H.P.Bongers uit Enschede. De verzameling wordt nog steeds uitgebreid met houten schoeisel uit verschillende werelddelen. Met recht kan gesproken worden over een internationale kollektie.

Open 1 april - 1 oktober.
Dagelijks van 14.00 - 17.00
(behalve op maandag).

Groepsbezoek buiten de
normale openingstijden tot
maximaal 45 personen het
gehele jaar mogelijk op afspraak.
Speciale prijzen voor groepsbezoek.
Reservering via tel: 050 - 309 1181.
 Wolfhorn 1a, Eelde.
Tel.: 050 - 309 1181
Postbus 13, 9765 ZG
Paterswolde

www.klompenmuseum.nl
 

NAAR BOVEN