Wapper 9-11
2000 Antwerpen

.
Het Rubenshuis is geen museum als de andere. Het is in de eerste plaats een historisch huis, een plaats met geschiedenis – een lieu de mémoire. Het belichaamt het geheugen en de culturele identiteit van Antwerpen.
.


Toen William Cavendish, eerste hertog van Newcastle (1593-1676), zich in het Rubenshuis in Antwerpen vestigde had hij al een rijk en bewogen leven achter de rug. Geboren in de hoge Engelse plattelandsadel bleek hij al gauw meer aanleg te hebben voor sport dan voor studeren. Hij blonk uit in paardrijden en schermen, maar zou zich zijn hele leven ook gepassioneerd bezighouden met architectuur, tuinaanleg, filosofie, politiek, wetenschap, muziek, krijgskunde, literatuur, beeldende kunst en verzamelen. Een bijzondere voorliefde had hij voor Nederlandse kunstenaars en hij was bevriend met Antoon van Dyck.
.


de eetkamer van het Rubenshuis

In 2007 heeft het Rubenshuis een grondige restyling ondergaan. De collectie is herschikt en dankzij recente aanwinsten werd ze inhoudelijk rijker en mooier. Ook werd het zicht op de tuin opnieuw opengemaakt met doorkijkglas dat de oude gordijntjes vervangt.
.

.

aktiviteiten
Bezoek het Rubenshuis voor 1 euro en helemaal gratis op de laatste woensdag van de maand.

foto: © Jelle Vermeersch

STADSWANDELING
Barokstad der Nederlanden
Wandeling Senioren, Volwassenen (18+) Doorlopend Rubenswandeling voor groepen. Laat u op sleeptouw nemen door Rubens, Van Dyck en Jordaens, de drie 'prinsen' van de Antwerpse barok.
Bezoek aan de Sint-Carolus Borromeuskerk en het Rockoxhuis.
Duur: 3 uur

biografie Rubens
Pieter Paul Rubens werd geboren te Siegen in Westfalen op 28 juni 1577, als zoon van de Antwerpse rechtsgeleerde Jan Rubens en Maria Pypelincx.
De familie keerde terug naar Antwerpen en Rubens was er achtereenvolgens leerling van Tobias Verhaecht, Adam Van Noort en Otto Venius.
In 1598 werd hij als meester opgenomen in de Antwerpse St.-Lucasgilde. Van 1600 tot 1608 verbleef hij in Italië en Spanje.
.

Terug in Antwerpen werd hij in 1609 aangesteld als hofschilder van de Aartshertogen Albrecht en Isabella.
Hetzelfde jaar trad hij in het huwelijk met Isabella Brant en vrij snel verkreeg hij een aantal belangrijke opdrachten voor Antwerpse kerken: St.-Walburgis, de kathedraal en St.-Carolus Borromeus.
.

Openingsuren
10.00 - 16.45 uur.
Gesloten op
maandag  1-2 jan, 1 mei  O.H. Hemelvaart
1 & 2 nov., 25-26 dec.
.
1 euromuseum
Als je jonger bent dan 26 jaar, kan je voor 1 euro naar 31 musea in Vlaanderen en Brussel. Ook het Rubenshuis is een 1 euromuseum.
.
Museum Rubenshuis
Wapper 9-11
2000 Antwerpen

tel. 201.15.55
fax: 227.36.92
www.rubenshuis.be/
 

NAAR BOVEN
contentmap_plugin
contentmap_module