Montevideostraat 3
2000 Antwerpen

.
Aan de Rijnkaai op het Antwerpse Eilandje, net voor de bocht van de Schelde, staan drie historische havenloodsen. Ooit waren ze eigendom van of werden ze gebruikt door de Red Star Line rederij. De landverhuizers ondergingen er een medische en administratieve controle en hun bagage werd er gedesinfecteerd.
.

foto: Red Star Line gebouwen, 1923

Belangrijkste collectiestuk: de gebouwen
Als de muren van het Red Star Line Museum konden spreken, zouden ze vertellen over hoge verwachtingen en diepe teleurstellingen, over adrenaline en slapeloze nachten, over kinderen die hun familie nareizen en over families die hun kinderen moeten achterlaten. De oude gebouwen van de scheepvaartmaatschappij maken al die emoties en verhalen voelbaar, tastbaar en zichtbaar. Daarom koestert het Red Star Line Museum de gebouwen als meest bijzondere collectiestuk. Ze werden met zorg gerestaureerd en in hun oorspronkelijke staat hersteld.
.

In het Red Star Line Museum staan verhalen centraal. Het zijn de verhalen van de passagiers die met de Red Star Line naar Amerika reisden op zoek naar geluk en een beter bestaan.
Het zijn al die verhalen samen die het verhaal van de Red Star Line vertellen.
Aanvullend op de historische getuigenissen over de Red Star Line verzamelt het Red Star Line Museum hedendaagse verhalen over migratie. Het Red Star Line verhaal is immers maar één verhaal uit de lange geschiedenis van het fenomeen migratie.
.

.

.

Bijzonder in deze collecties zijn de affiches, folders en postkaarten die getuigen van de grootschalige marketingcampagnes die de rederij voerde. Deze zullen uitvoerig aan bod komen in het nieuwe museum.
.

Kunstenaars
In het museum komen ook tal van Antwerpse kunstenaars aan bod. Het komen en gaan van landverhuizers zijn voor velen een bron van artistieke inspiratie geweest. De sfeer van de haven en de drommen emigranten die het Antwerpse straatbeeld tekenden, zijn door heel wat kunstenaars vereeuwigd in tekeningen, schilderijen, poëzie en proza.
.

Schilder Louis van Engelen beeldt in 1890 een stoet Belgische landverhuizers af die zich in Antwerpen over de Nassaubrug op het Eilandje in de richting van een schip begeven. De lokale bevolking kijkt hen na.
.

tentoonstellingen
Home Sweet Home
Expo over reizen en thuiskomen
In De Loods van het Red Star Line Museum
50 jaar migratie uit Marokko en Turkije is ook 50 jaar reizen en thuiskomen, in Antwerpen, in Marokko, in Turkije. Wat betekent de jaarlijkse reis naar het land van herkomst?
.


Home Sweet Home reisverhalen
De expo Home Sweet Home geeft indrukken van de jaarlijkse reis van vele families, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van de eerste generaties gastarbeiders tussen België, Marokko en Turkije. Hier volg je de reis van tientallen stads- en landgenoten, hun avonturen en mijmeringen onderweg.


Red Star Line Museum
Open vanaf 28 september 2013
 Dinsdag t/m vrijdag: van 10 tot 17 uur•
Zaterdag en zondag: van 10 tot 18 uur•
Paasmaandag en pinkstermaandag•
Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei, O.L.H.-Hemelvaart, 1 november en 25 december.
.
Museum:
Montevideostraat 3
2000 Antwerpen

tel. +32 3 298 27 70 (vanaf 28/9)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
http://www.redstarline.be/nl/myredstar
.
Kantoren:
Falconrui 53
2000 Antwerpen

tel. +32 3 206 03 50

 
NAAR BOVEN
contentmap_plugin
contentmap_module