135 rue Esseghem
1090 Brussels

.
Welkom in het René Magritte Museum,
een intiem en verrassend eerbetoon aan één van de grootste schilders van de 20e eeuw.
Het René Magritte Museum bevindt zich in het huis waar de Belgische surrealist vierentwintig jaar leefde en werkte.
Het museum toont op het gelijkvloers het appartement dat de schilder van 1930 tot 1954 met zijn vrouw Georgette betrok, alsook een biografische expositie die aan de schilder gewijd is.
.
Hoewel hij afkomstig was van Henegouwen, verbleef Magritte het grootste deel van zijn leven in Brussel, waar hij van 1922 tot zijn dood in 1967 niet minder dan zeven verblijfplaatsen had.
De periode die hij in de Esseghemstraat doorbracht, het enige adres dat toegankelijk is voor het publiek, is de meest boeiende om de kunstenaar te leren kennen.
.

Voorbij de woonruimte toont een permanente expositie, verdeeld over twee verdiepingen, meer dan 400 originele documenten in een biografisch parcours.
De voornaamste fasen uit het leven van Magritte worden er geëvoceerd door middel van erg verscheiden documenten: lievelingsvoorwerpen, surrealistische tijdschriften, publiciteitsaffiches, brieven, enz.

Bovendien wordt het parcours verrijkt met een dertigtal tekeningen, gouaches en schilderijen waaronder "Olympia", "La lampe d'Aladin" en "Lola de Valence", een van de meest geslaagde werken uit de "Vache periode".
Het museum wijdt tenslotte ook een zaaltje aan andere surrealisten zoals Mesens, Mariën, Paul Delvaux, Rachel Baes, enz.
.


.
.

 
NAAR BOVEN


Het gebeurt dat Magritte "familiaire voorwerpen" ontleend aan zijn onmiddellijke omgeving en zelfs aan zijn woonkader. Een nauwkeurig onderzoek van het huis van de kunstenaar is dan ook niet zonder belang.

In het salon wordt men verrast door een schuifvenster dat in een reeks schilderijen illusies van een landschap oproept (zie "La condition humaine"), verrast door een schoorsteen waarin de locomotief uit "La durée poignardée" verschijnt en door glazen deuren die ons het mysterie van de horizon openen in "Le monde invisible".



Open Wedn to Sunday  10 am to 6 pm
Prices: Adults: 7 euros
Children and young people up to 23 years: 6 euros
.
135 rue Esseghem
1090 Brussels

Tél.: + 32 2 428 26 26
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.magrittemuseum.be
 
NAAR BOVEN