Place Blaise Pascal 1
1348 Louvain-la-Neuve

.
Een museum over kunsten en beschavingen in het hart van de universitaire stad
Het universiteitsmuseum van Louvain-la-Neuve bezit nagenoeg 20 000 werken uit de domeinen kunst en beschavingen. De verscheidenheid van de collecties kan aanvankelijk worden verklaard door de vele cursussen die aan de Universiteit werden onderwezen. Daarnaast werden de kunstverzamelingen ook uitgebreid door talrijke schenkingen.
.

Tegenwoordig is het museumbestand gestructureerd rond drie centrale thema’s.

In het centrale thema “Geschiedenis van de beschavingen” worden de oude culturen rond de Middellandse Zee, de traditionele culturen van Midden-Afrika en de beeldhouwkunst uit de middeleeuwen en de renaissance (Frankrijk en de Nederlanden) voorgesteld.
.


Het centrale thema “Kunst van de 20ste eeuw” is ondergebracht in een zaal die regelmatig helemaal wordt heringericht. Hier kunnen de bezoekers zich beter vertrouwd maken met de abstracte en figuratieve schilderkunst, voornamelijk in België. De kunst van de 20ste en de 21ste eeuw komt ook aan bod in tijdelijke tentoonstellingen die door het museum worden georganiseerd.
.

 Het centrale thema “Dialoog” is het meest kenmerkende aspect van het museum. Het is een ontmoetingsplaats tussen moderne Europese kunst en kunstvormen uit andere beschavingen. Hier worden werken van “geleerde” en befaamde kunstenaars als de grote 19de-eeuwse etsers (Goya, Pissarro, Toulouse-Lautrec, enz.) tentoongesteld naast werken van autodidactische of anonieme kunstenaars die tot de volkskunst of de naïeve kunst behoren.
.

tentoonstellingen
Kunstwerken uit Afrika, Oceanië, Azië, Amerika of Europa, van het prehistorisch tijdperk tot op heden, voeren samen een dialoog over de Kunst.
Anonieme scheppers van Indische, Griekse, Preco-lumbiaanse, Romeinse en Chinese kunstwerken staan hier tegenover namen als Dürer, Breughel, Callot, Goya... Ensor, Tytgat, Picasso, Magritte, Delahaut..
.


.


.

Gratis op zondag
De toegang is gratis op de eerste zondag van elke maand (rondleiding om 15u).
Open: Ma tot Vrij van 10 tot 18 u.
Zon- en feestdagen van 14 tot 18 u
Gesloten: Feestdagen en Zaterdag
(in Juli en Augustus : op Za en Zo)
Ingang 1,25 € (gratis : onder 18 jaar oud
en Vrienden van het Museum)



Musee L
Place Blaise Pascal 1
1348 Louvain-la-Neuve
Belgique.

Tel: 32 10 474841
Fax: 32 10 472413
https://museel.be/nl
 
NAAR BOVEN