Musée Luxembourgeois

Het Archeologisch Museum
Rue des Martyrs 13-16
 B-6700   ARLON

.
Het Archeologisch Instituut van Luxemburg bestaat sinds 1847. Zijn activiteiten zijn heden verspreid over de twee musea, een bibliotheek en wetenschappelijke publicaties.

Nadat Caesar in 50 v. Chr. Gallië veroverde, is een welvarende "vicus" geboren. Orolaunum vicus gaat zich in de loop van de 3 volgende eeuwen ontwikkelen. Die open agglomeratie had vooral een commerciële en administratieve functie.
.
De vele vondsten en opgravingen in de stad Arlon en op de oude begraafplaatsen getuigen echter ook van een grote verscheidenheid en een rijk cultureel leven. Taferelen van het dagelijkse leven in de vicus werden gebeeldhouwd op grafmonumenten  en op fragmenten van andere bouwwerken waarvan er een zestigtal te zien zijn in het Archeologisch Museum van Arlon. In een sfeervolle galerij zijn de talrijke lokale of ingevoerde ambachtelijke voorwerpen zoals aardewerk, werktuigen, wapens en siervoorwerpen, tentoongesteld in vitrines.
.


. Fondé en 1847, le Musée Luxembourgeois est sans aucun doute l'un des plus riches de Belgique. Il bénéficie d'ailleurs d'une large réputation internationale. Sa section gallo-romaine comporte une galerie lapidaire exceptionnelle. On peut y admirer de nombreuses pierres sculptées découvertes dans le sous-sol arlonais, qui font revivre de façon saisissante la vie quotidienne de l'Orolaunum antique au cours des trois premiers siècles de notre ère.
.

Joséphine s'invite au Musée du Luxembourg
teaser de l'exposition
Founded in 1847, the Musée Luxembourgeois is without doubt one of the richest in Belgium. Moreover, it enjoys a considerable international reputation. Its Gallo-Roman section includes an exceptional collection of ancient stones.
.

Musée Du mardi au samedi, de 9h à 12h et de 13h30 à 18h. Le dimanche (du 15 avril au 15 septembre) de 14h à 18h.
 Jours fériés légaux, vacances de Noël.
Bibliothèque Du lundi au vendredi, sur rendez-vous. Ouverture au public le vendredi uniquement.
 Jours fériés légaux et vacances de Noël.
Découvrez le musée lors de visites guidées gratuite (entrée du musée à 2€)
Les dates pour 2011 sont encore à définir.
.

Rue des Martyrs 13-16
 6700   ARLON

Tél. +32 (0)63 212 849
E mailDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 www.ial.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
.

NAAR BOVEN
contentmap_plugin
contentmap_module