Julianastraat 4
2411 CV Bodegraven

.
In het Kaasmuseum komt u van alles te weten over het maken van boerenkaas.
De Stichting Kaasmuseum Bodegraven probeert oude gereedschappen en materialen die vroeger op de boerderij voor de kaasmakerij werden gebruikt voor het nageslacht te behouden. De stichting stimuleert onderzoek naar de historie van het kaasmaken.
Bodegraven had tot 2001 op dinsdagmorgen een echte kaasmarkt maar heeft nog steeds de grootste kaasopslagcapaciteit van Nederland. Een groot deel van de kaasexport uit Nederland loopt via Bodegraven.
.

.
Het maken van boerenkaas gebeurde in de omgeving van Bodegraven al in de achttiende eeuw, hoewel toen nog op kleine schaal. De kaas die op de boerderij werd bereid, werd rechtstreek door de kaashandelaar bij de boer opgekocht. De grote opkomst van het kaasmaken komt eigenlijk pas na de oprichting van de boerenkaasmarkt in 1882.
.

.
Aan de hand van honderden voorwerpen, foto's, oude documenten en films wordt een levensecht beeld gegeven van de kaasmakerij en wat daarmee verband houdt. Zo krijgt u een beeld van de melkwinning, de boterbereiding, de kaasmarkt, de kaashandel en de kaasopslag. Met authentieke materialen zijn ondermeer een stal en een vooroorlogse Goudse en Leidse kaasmakerij en een kaaspakhuis ingericht.
.

Nederlands Dagblad 09 maart 2018 Nederland kent zo’n duizend officiële musea, en daarnaast een groot aantal...

Geplaatst door Kaasmuseum Bodegraven op vrijdag 9 maart 2018

 .

.
Het Kaasmuseum in het Evertshuis ligt op enkele minuten lopen vanaf het NS station Bodegraven. Er is parkeergelegenheid aanwezig en het gebouw is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Naast de vaste opstelling worden in het museum ook wisselexposities gehouden.
.
Openingstijden:
elke zaterdag 10:00 - 16.00 uur
werkdagen op (telefonische) afspraak
.
bezoekadres
in Evertshuis (3e etage)
Julianastraat 4
2411 CV Bodegraven

.
Telefoon: 0172 650 909
www.kaasmuseum.org
 
NAAR BOVEN
contentmap_plugin
contentmap_module