Meibergdreef 15, J0-130
1105 AZ Amsterdam

.
Na een grondige herinrichting is museum Vrolik in het AMC weer open voor het publiek.
In het museum, een verzameling die is opgebouwd in de late 18e eeuw, de 19e eeuw en het eerste kwart van de 20e eeuw, staan de normale en afwijkende bouw en ontwikkeling van het menselijk lichaam centraal. Hoe zien we er vanbinnen uit? Hoe zijn onze organen en lichaamsdelen gebouwd en waar zitten ze precies?
.

Het museum is gehuisvest in de medische faculteit (bouwdeel J) op de begane grond. U kunt het museum het beste bereiken via de ingang van de medische faculteit. Na binnenkomst slaat u nog voor de balie linksaf. Het museum bevindt zich aan uw rechterhand (kamer 130).

.


.


.

 De collectie telt 10.000 preparaten, schedels en skeletten. Een unieke, wereldberoemde collectie die is opgebouwd tussen 1750 en 1950 door anatomen die werkten bij de Universiteit van Amsterdam en de voorloper het Athenaeum Illustre.
.


Museum Vrolik is vernoemd naar Gerard Vrolik (1775-1859) en zijn zoon Willem (1801-1863). Gerard en Willem waren allebei hoogleraar Anatomie in Amsterdam. Hun Museum Vrolikianum was een privécollectie die stond opgesteld in hun grachtenhuis. De verzameling omvatte normale anatomie van mens en dieren, maar ook ziektekundige anatomie en aangeboren afwijkingen.
.

Na het overlijden van Willem Vrolik werden de preparaten aangekocht door een groep rijke Amsterdammers. Die schonken ze aan het Amsterdamse Athenaeum Illustre, voorloper van de Universiteit van Amsterdam.
Rondleidingen zijn vooral voor scholen erg geschikt. In overleg kan bij een rondleiding aandacht worden geschonken aan onderwerpen die nauw aansluiten bij het onderwijs.
.
Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.
Op alle wettelijke feestdagen gesloten
.

Museum Vrolik
Meibergdreef 15, J0-130
1105 AZ Amsterdam

.
tel: +31(0)20 566 4928
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.museumvrolik.nl

 

NAAR BOVEN