Zuiddijk 16
3143 AS Maassluis

.

In het Gemeentemuseum Maassluis komen moderne beeldende kunst en de geschiedenis van Maassluis elkaar tegen onder een dak.
 Het museum bezit zowel een historische collectie van en over Maassluis als een colectie Nederlandse figuratieve kunst van de 'generatie van 1900'.
.


In deze beeldende kunst-afdeling staan kunstenaars als Jan van Heel, Jeanne Bieruma Oosting en Otto B. de Kat centraal. Vanwege deze gemengde collectie kun je stellen dat het Gemeentemuseum Maassluis meer biedt dan een gemiddeld streekmuseum.
.

400 jaar Maassluis

Historische collectie
De historische collectie bevat stukken die betrekking hebben op de geschiedenis van Maassluis. Deze geschiedenis begint rond de veertiende eeuw, wanneer de eerste mensen zich in Maassluis - toen nog Maeslandsluis geheten - vestigden. In 1614 vindt een scheiding plaats tussen Maassluis en het naburige Maasland. Maassluis ontwikkelt zich in de zeventiende een achttiende eeuw tot een welvarende vissersplaats. De inwoners zijn voornamelijk protestants.
.

.
Op het schanseiland te Maassluis verrijst begin zeventiende eeuw de Groote Kerk. De rijke Maassluise reder Govert van Wijn schenkt de kerk in 1732 het beroemde Garrelsorgel.
Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw verschuift geleidelijk het karakter van de stad: activiteiten rond de zeesleepvaart en loodswezen doen hun intrede, terwijl de inkomsten uit de visserij afnemen. Een eeuw later zijn beide beroepstakken uit het Maassluise leven verdwenen, maar de restanten ervan zijn zichtbaar en tastbaar in de prachtige historische kern van Maassluis.
.

.

Museum-Maassluis


 
NAAR BOVEN

.

Naast de wisseltentoonstellingen is er in het De Vries-kabinet semi-permanent werk te zien uit de vaste collectie beeldende kunst. En in de Dijkzaal wordt een semi-permanente presentatie met belangrijke items uit de Maassluise geschiedenis getoond.
De Dijkzaal:
Een tijdwandeling door de geschiedenis van Maassluis.
Dr. Abraham Kuyper (1837-1920)
Staatsman, emancipator, calvinist
.

Naast de wisseltentoonstellingen is er in het De Vries-kabinet semi-permanent werk te zien uit de vaste collectie beeldende kunst.
En in de Dijkzaal wordt een semi-permanente presentatie met belangrijke items uit de Maassluise geschiedenis getoond.

Hal/De Vrieskabinet:
kleine expositie over het voormalige joodse leven in Maassluis n.a.v. plaatsing van zogeheten Stolpersteine in Maassluis (tevens is er een fotofilm te zien met materiaal van Jan Steehouwer over de Maassluise Stolpersteine)



Wandel door historisch Maassluis

De Historische Vereniging Maassluis (HVM) verzorgt stadswandelingen in Maassluis onder leiding van een goed opgeleide stadsgids. Elke wandeling duurt anderhalf uur en de kosten voor een gids zijn 50,00 euro ongeacht de groepgrootte (maximaal 20 personen). De HVM biedt een historische, maritieme, literaire en virtuele stadswandeling. Meer informatie op de HVM-site http://www.histvermaassluis.nl/wandeling.html
.
Openingstijden
Dinsdag t/m Zondag
14:00 uur  -17:00 uur
.
Gemeentemuseum Maassluis
Zuiddijk 16
3143 AS Maassluis

.
Tel: 010-5913813
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.museummaassluis.nl
 

NAAR BOVEN