Broekkant 1
6021 CR Budel

.
23 dec 2020 BELANGRIJKE MEDEDELING
Oprichter Cor Moerman (83) stopt noodgedwongen met zijn museum maar heeft helaas geen opvolger gevonden voor zijn museum voor radio-amateurisme Jan Corver in Budel.
Met pijn in het hart doet hij bijna zijn complete collectie van zendapparatuur in de verkoop.
Ook wij hopen dat deze erfgoedcollectie in goede handen blijft en misschien zelfs weer ergens te bezoeken is...
Lees alles op  http://www.jancorver.org en bekijk volgend filmpje

.

 
 
NAAR BOVEN

Het museum is genoemd naar de radiopionier van het eerste uur Jan Corver. Het gebouw waarin het museum is ondergebracht is op zich al een bezienswaardigheid: het deed jarenlang dienst op het werkeiland Neeltje Jans tijdens de bouw van de stormvloedkering.
Het radiozendamateurisme is een hobby van ruim honderd jaar oud. Desondanks is het nog steeds een springlevende hobby. In Nederland zijn ongeveer 15.000 mensen in het bezit van een amateur zendvergunning. Vanzelfsprekend zijn techniek en voorschriften in de loop van de jaren ingrijpend veranderd. De diverse aspecten van deze boeiende hobby komen uitgebreid aan de orde in dit museum. Sinds kort heeft het museum ook een knutselhoek, waar radio-amateurs in de dop een echte electronische schakeling kunnen maken.

De vaste expositie toont u diverse VHF, UHF en SHF zelfbouw-apparatuur vanaf de 50-er jaren tot en met wat we ook wel noemen: 'De Japanse Revolutie'.
In deze expositie ziet u onder meer de 70cm apparatuur waarmee Piet Neve (PA0PN) in 1950 maar liefst 315 km overbrugde. Voor die tijd een ongelooflijke prestatie.

Maar ook de veel gebouwde 6J6 balansconverter, de Semco Set 'Bausteine', de apparatuur waarmee de keuringsambtenaar van de RCD destijds de zelfgebouwde zenders kwam keuren en alle mogelijke andere apparatuur met een heel hoog 'Oh Ja' gehalte.

PI4AA Uitzending 1 mei 2015
Verenigingszender VERON


'Geheime Berichten'
De expostie is samengesteld met objecten uit de eigen verzameling van het museum, aangevuld met een groot aantal unieke objecten van andere musea en verzamelaars. U ziet bijvoorbeeld spionage-zendontvangers die tijdens de tweede wereldoorlog werden gebruikt door het verzet, maar ook de grootste collectie crypto-apparatuur die ooit in Nederland te zien was.
Moderne apparatuur
Over 'geheime' apparatuur die op dit moment wordt gebruikt kunnen we natuurlijk weinig zeggen omdat het meeste daarvan nog steeds geclassificeerd is. Wel kunnen we een tipje van de sluier oplichten en kunnen we u apparatuur laten zien die tot voor kort door overheid, leger en bedrijven werd gebruikt. Een aantal van deze apparaten is nog niet eerder aan het publiek getoond.
  Een prachtige collectie met apparatuur voor het verspreiden van geheime berichten uit de periode vanaf de Tweede Wereldoorlog via de Koude Oorlog tot heden.

 Museum Jan Corver
 Broekkant 1
6021 CR Budel
Nederland
tel: 0495-430342
fax: 0495-430359
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 http://www.jancorver.org

Conservator: Cor Moerman
Het museum is te bezichtigen op de eerste en de derde zaterdag van de maand, van 10.00 uur tot 17.00 uur.
U kunt onaangekondigd komen, de deur staat voor u open.

 

NAAR BOVEN