Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp

.
Het Gemeentemuseum Weesp is gevestigd op de tweede verdieping van het Stadhuis. Dit Stadhuis is gebouwd in de jaren 1772-1776 door Jacob Otten Husly.
Het diende niet alleen als bestuursgebouw; er werd ook recht gesproken.

In de permanente presentatie van het museum is een prachtige verzameling Weesper porselein te zien. In de jaren 1759-1768 was er in de Kromme Elleboogsteeg in Weesp een porseleinfabriek gevestigd, gesticht door Graaf van Gronsveld-van Diepenbroick-Impel.
De verdere collectie van het museum geeft een beeld van de geschiedenis van de stad Weesp en de Weesper industrieën.
Een aantal schilderijen, geschilderd door Gijsbert Jansz. Sybilla, de 17de eeuwse burgemeester van Weesp, zijn eveneens te zien in het museum.

De afdeling archeologie is geheel opnieuw ingericht.
In de late ijzertijd (ca. 300-200 v. Chr) hebben mensen zich voor het eerst in Weesp gevestigd. Uit die tijd stamt ook het oudste aardewerk van het museum.
In de zaal archeologie worden bodemvondsten uit Weesp getoond, onder andere glas, keramiek, schoenen en resten van andere gebruiksvoorwerpen.
foto: Leren schoenen, rond 1450
.



 .
NAAR BOVEN

.


.
DE CACAO EXPEDITIE
permanent
Bij Van Houten werd ontzettend veel aandacht besteed aan reclame maken in allerlei vormen. Het museum heeft een grote verzameling op dit gebied. Van Houten werd een wereldnaam. De fabriek heeft tot 1971 in Weesp bestaan.
.

De chocoladefabrikant Van Houten uit Weesp besloot in 1951 een bedrijfsfilm te maken over de cacao-oogst in Ghana (toen Goudkust). Een filmploeg onder leiding van cineast Louis van Gasteren kreeg deze opdracht van Van Houten. Fotograaf Frits Lemaire ging mee als cameraman; hij maakte tevens vele foto's onderweg. De expeditieleden reden naar Marseille, staken de Middellandse zee over en doorkruisten de Sahara. Via Nigeria bereikten ze uiteindelijk Ghana. Via dezelfde weg ging het team ook weer terug.
.
De tentoonstelling laat een selectie zien van dit werk.
In 1828 vond Coenraad Johannes van Houten het oplosbare cacaopoeder uit.
Hij werkte toen nog in Amsterdam, maar verhuisde daarna eerst naar Leiden en vervolgens naar Weesp, waar hij op de Oudegracht in 1850 een bedrijfspand kocht.
Van Houten noemde de fabriek ‘De Adelaar’. Vanaf 1865 was ook zijn zoon Casparus van Houten werkzaam in de fabriek.


Koninklijke P.Sluis
De Koninklijke P.Sluis Pluimvee- en Vogelvoederfabrieken te Weesperkarspel.
Wie herinnert zich niet de gestileerde hanenkop van Sluis op de pakjes kanarievoer en het zilverzand voor de vogelkooi.
De Koninklijke P.Sluis Pluimvee- en Vogelvoederfabrieken te Weesperkarspel was vanaf de twintiger jaren tot aan het begin van de jaren zeventig een begrip voor iedereen die zich bezighield met vogels, pluimvee en in een later stadium grootvee.
 Of het nu de professionele gebruiker was of de liefhebber met kanariepietjes thuis, Sluis was een begrip voor de beste kwaliteit.


Geopend op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag
tussen 13.30 – 16.30 uur
rondleidingen na afspraak

Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp

.
tel: 0294-491245
of   0294-491391
www.museumweesp.com/
 
NAAR BOVEN