Zonnenburg 2
3512 NL Utrecht

.
 Op een eeuwenoud bolwerk in de binnenstad van Utrecht is Sonnenborgh - museum & sterrenwacht gelegen. Een bezoek aan de in 1853 gebouwde sterrenwacht is voor jong en oud een interessante belevenis.
Zoals de naam al aangeeft is de sterrenwacht meer dan een museum. Bezoekers kunnen een rondleiding volgen door het gebouw en het uit 1552 daterende bolwerk, maar ook een kijkje nemen door de telescopen van de sterrenwacht
.


 .
NAAR BOVEN

.


Stenen uit de ruimte

Een mini-tentoonstelling in de oude bibliotheek over meteorieten. Met onder andere de in augustus 2014 gestolen en weer teruggevonden meteorieten. Hieronder de beroemde ‘Serooskerke’. Deze meteoriet sloeg op 28 augustus 1925 in bij het Zeeuwse dorp Serooskerke, is afkomstig van de dwergplaneet 4 Vesta en is 24 miljoen jaar oud.

Sterren kijken voor kids
Hiervoor moet u telefonisch reserveren:
030-2302818 (di t/m vrij, 13 tot 17 uur )
Niemand vroeg naar bed op de sterrenkijkavonden voor kids op Sonnenborgh! Speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders is er elke zaterdagavond een sterrenkijkavond op Sonnenborgh. Van 19.30 tot 21.00 uur. Reserveren is noodzakelijk.

Kom kijken hoe laat het is op 5° 07’ 46’’,67 oosterlengte…
Veel grote steden hadden vroeger een eigen sterrenwacht om de tijd te meten. Ook de Meridiaanzaal van Sonnenborgh is speciaal daarvoor gebouwd.
.

Met de kijker die daar staat konden sterrenkundigen heel precies meten hoe laat het was. De telescoop staat gericht langs de meridiaan, een lijn die precies van het noorden naar het zuiden loopt. Als je door de kijker keek, kon je zien hoe laat een bepaalde ster langs de meridiaan kwam.
.

Samen met zeven andere planeten draait de aarde om de zon. In de bibliotheek van Sonnenborgh vind je sinds kort een planetarium met een astronomische klok. In het Hodzelmansplanetarium zie je de zon en de eerste zes planeten in het klein. Het lijkt of de planeten stil staan, maar dat is niet zo. Ze draaien echt om de zon, in precies hetzelfde tempo als de echte planeten.

Altijd zon op Sonnenborgh
Elke zondag van 13.00 - 17.00 uur
Overdag een ster bekijken? Dat kan op Sonnenborgh.
.


Sonnenborgh was vroeger een wereldberoemde zonnesterrenwacht. Hier ontdekten wetenschappers uit welke stoffen de zon bestaat. Daarvoor gebruikten ze een enorme zonnetelescoop. In de Zonzaal zie je hoe het licht van de zon uiteengerafeld werd in de kleuren van de regenboog en wat je daarmee te weten kunt komen.

.
De hemel in kaart
In de tentoonstelling De hemel in kaart kun je zien hoe sterrenkundigen door de eeuwen heen het de sterrenhemel in beeld brachten. Beroemde sterrenatlassen als die van Andreas Cellarius (1661) en minder bekende, bijzondere exemplaren uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn nu in het echt te bewonderen.
. Weer
Het weer: iedereen heeft het erover, maar op Sonnenborgh neem je zelf de proef op de som. Kun je blijven staan bij windkracht 9?....
.

Het weerkundig onderzoek is in de 19e eeuw begonnen op Sonnenborgh. Hier stichtte de beroemde weerkundige Buys Ballot in 1854 het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut en de sterrenwacht.
Buys Ballot heeft veel betekend voor de weerkunde. Hij zorgde dat vrijwilligers in heel Nederland weerkundige metingen deden, hij liet als eerste een weerbericht maken en hij bedacht een speciale seinpaal om schepen te waarschuwen voor storm. Ook bracht hij de samenwerking tussen weerkundigen uit verschillende landen op gang.


reguliere openingstijden
Di t/m vrij van 11.00 tot 17.00 u
Zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur
.

Zonnenburg 2
3512 NL Utrecht

.
tel: 030-2302818
ma t/m vrij 11.00-16.30 u
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.sonnenborgh.nl
 
NAAR BOVEN