Parade 12-14
Chassépark
4801 BD Breda

.
In het authentieke poortgebouw van het Begijnhof waar vroeger niemand zonder toestemming het hof op of af ging, bent u nu van harte welkom bij Miniaturen- en poppenhuismuseum Breda.
.

Een Begijnhof is een verzameling van individuele woningen van begijnen, meestal in de nabijheid van een kerk en omgeven door een muur met een toegangspoort. Het hof omvat begijnenwoningen, een unieke kruidentuin, een museum, een intieme kerk, een pastorie en een zaal. Met respect voor het verleden wordt het Begijnhof op eigentijdse wijze beheerd, met als doel dit karakteristieke monument in oorspronkelijke staat te behouden. De thema’s religie, historie en cultureel erfgoed spelen daarbij een belangrijke rol.
.

Wie aan de Catharinastraat in Breda de poort van het Begijnhof binnenstapt, waant zich eeuwen terug in de tijd. Ondanks de onmiddellijke nabijheid van de drukke binnenstad heerst hier een serene sfeer, die nog altijd herinnert aan de vroegere begijnengemeenschap.
.

Er zijn tal van vrijwilligers op het Begijnhof actief om het oorspronkelijke karakter levend te houden en bij te dragen in het beheer. Onder verwijzing naar de drie belangrijkste aspecten van het hof - religie, historie, cultureel erfgoed - vinden er jaarlijks activiteiten plaats.
.

In 1267 schonk Hendrik van Schoten de Bredase begijnen de grond waar zij zich gevestigd hadden in eigendom en gaf hen toestemming om daarop een kerk te bouwen en een begraafplaats aan te leggen. Vanaf dat moment kan voor het eerst worden gesproken van een volwaardig Begijnhof in Breda. In 2017 is het 750 jaar geleden dat het Begijnhof werd gesticht. Een jubileum is altijd een gegronde reden om bijzonder erfgoed extra onder de loupe te nemen. Ter voorbereiding heeft de Stichting Het Begijnhof reeds verschillende initiatieven genomen.

Het Begijnhof onderging in 2007 en 2008 een grondige restauratie. De kerk kreeg in 2008 onder andere een nieuwe luidklok, die de naam Johanna draagt. De klok is vernoemd naar Johanna in de Bijbel. Zij wordt met name genoemd in het Lucasevangelie en behoort tot de vrouwen die Jezus en de apostelen volgden en hen uit eigen beurs onderhielden.

di t/m zon en feestdagen van 10.00-17.00 u
gesloten op maandag, 1e kerstdag
en nieuwsjaarsdag
.

Parade 12-14
Chassépark Breda

Postbus 1173
4801 BD Breda
Tel: 076 - 529 93 00
Fax: 076 - 529 93 11
www.begijnhofbreda.nl/
 

NAAR BOVEN
contentmap_plugin
contentmap_module