Oudestraat 23-27
4311 AV Bruinisse

.
Beleef het, proef het, een verrassend museum!
Van Oudheidkamer tot hedendaagse mosselvisserij, dat vindt u in Bruinisse, op het eeuwenoude snijpunt van Grevelingen, Krammer en Zijpe
.

Het Visserijmuseum is gehuisvest in twee aan elkaar grenzende panden in de Oudestraat van het visserijdorp Bruinisse op SCHOUWEN-DUIVELAND in de Zeeuwse Archipel.U kunt dus gelijk een bezoekje brengen aan de Oudheidkamer, op die manier krijgt u een prima overzicht van de rijke historie van "Ons Bru"
.


Wie “Bruinisse” zegt, denkt automatisch aan een heerlijk zilt zeebanket: “Mosselen!”. En om dát natuurlijk, schoon en gezond produkt draait het allemaal in het Visserijmuseum. Dat museum vindt u niet voor niets in de Oudestraat, generaties lang de woonplek van de mosselkwekers op steenworp afstand van “de koâje”, de aloude vissershaven van Bruinisse.
.

Op geheel eigen, bijna aaibare wijze, laat het museum u kennismaken met de historie van de Zeeuwse visserij op schelpdieren. Van armoede naar voorspoed, van volksvoedsel naar delicatesse. Een ontwikkeling van eeuwen!

Die ontwikkeling krijgt u thematisch voorgeschoteld met hulp van onze enthousiaste vrijwilligers. Het vissen “op de zeilen” met hoogaarzen, hengsten en lemmerjachten, dichtbij huis maar ook naar de toenmalige Zuiderzee. Destijds dé leverancier van het altijd zo broodnodige mosselzaad. Want zonder zaad, geen oogst! De mosselkweker was en is met recht een “landbouwer onder water”.
.


Vrijetijdsbesteding in Bruinisse
Wie aan Bruinisse denkt, denkt niet alleen aan visserijbedrijvigheid maar ook aan recreatie en met name aan watersport. Het heeft in dat opzicht heel veel te bieden. Dat is niet zo onlogisch indien we bedenken dat Bruinisse enerzijds grenst aan de boorden van het 11.000 ha grote Grevelingenmeer en anderzijds aan de overige Zeeuwse wateren zoals het Volkerak, het Krammer en de Oosterschelde.
.

.
.


 .

NAAR BOVEN

.

Schouwen-Duiveland, de regio waarin ook Bruinisse ligt, heeft volgens het KNMI gemiddeld 150 zon-uren hetgeen boven het landelijk gemiddelde ligt. Dit zonnige karakter speelt ook de recreatie in de kaart. Tal van sportvissersschepen brengen de liefhebbers naar de visgronden in de omringende wateren of daarbuiten.

Een  Zeeuws begrip?
Zeeuwse mosselen zijn in Europa en daarbuiten in de loop der jaren een begrip geworden.
.


Dit komt omdat deze mosselen opgroeien en verwaterd worden in een van de gezondste en meest voedselrijke wateren van Europa. Niet echt helemaal Zeeuws dus. Waren mosselen overigens vroeger 'het voedsel der armen', tegenwoordig is nauwelijks aan de consumptieve vraag naar mosselen te voldoen.
In het museum kunt u zien hoe de mosselvisserij precies werkt omdat ze daar een echte mosselkotter op schaal hebben!


Openingstijden : Meivakantie van 1 t/m 6 mei
Zomervakantie van 1 juni t/m 29 sept
Herfstvakantie van 16 oktober t/m 28 oktober
Maandag t/m vrijdag van 14.00 uur - 17.00 uur
Zaterdag: mei-juli-augustus-oktober ook van 14.00-17.00 uur
Toegangsprijzen: Groepen vrijwel het gehele jaar op afspraak
Toegang           € 2.00 p.p.
Kinderen t/m 6 jaar gratis
.

 Bezoekadres Brusea:
Oudestraat 23-27
4311 AV Bruinisse

.
Info of Reserveringen
tel 0111-481412
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.brusea.nl
www.zeelandmuseumland.nl
 
NAAR BOVEN