Hofberg 2
1000 Brussel

.
Het MIM, dat zijn immers 1121 muziekinstrumenten in 4 tentoonstellingszalen op 2500 m2. De collecties getuigen zowel van diversiteit als coherentie. Hoewel er instrumenten van over de hele wereld en van alle tijden te vinden zijn, heeft de aankooppolitiek, eerder dan het gehele aankoopbudget te spenderen aan enkele zogenaamde topstukken, zich altijd geconcentreerd op de didactische waarde van de stukken en streven de wetenschappers meer naar geografische dekking en historische volledigheid dan naar een verzameling van peperdure unica.
.

Al wandelend door de ruime zalen gaat u op muzikale wereldreis, van de viola da gamba's aan het Brusselse Hof, langs de Afrikaanse kora tot aan de twintigste-eeuwse theremin.
Het MIM  heeft verschillende aspecten : conservatie, restauratie, wetenschapelijk onderzoek, informatie, pedagogie, ontspanning.
Het MIM wil een museum van de nieuwe generatie zijn, professioneel, dynamisch, open naar het publiek, met gebruik van de nieuwste technieken wat scenografie, wetenschappelijk onderzoek en communicatie betreft.
.


.

activities
Het mim is gratis toegankelijk op elke eerste woensdagnamiddag van de maand vanaf 13 uur. Bovendien is er dan altijd leuke live muziek te beleven in de tentoonstellingszalen.
.
http://www.mim.be/nl/voor-iedereenNieuw: picknick ruimte voor groepen.
Groepen kunnen een zelf meegebrachte lunch nuttigen in de picknickruimte. De ruimte biedt plaats aan 50 personen. Wel even reserveren!
bespreekbureau: email of t - +32 (0)2 545 01 30

de tentoonstellingszalen
Zowat 1200 stukken uit de collectie van het mim staan tentoongesteld op vier verdiepingen die elk een eigen invalshoek bieden.
.

+1 Nogal wat bezoekers vinden de zaal die gewijd is aan instrumenten uit de traditionele muziek de leukste. 
De tocht start in België en gaat via een rist Europese tradities naar culturen uit de hele wereld. Naast de overbekende Schotse versie blijken vele landen hun eigen soort doedelzak te hebben, Tibetaanse monniken maken muziekinstrumenten uit beenderen van overleden confraters, en Afrikaanse spleettrommen zijn de plaatselijke vorm van Twitter.+2 Een zaal met thematische opstellingen biedt een chronologisch parcours van muziek in het oude Egypte tot experimenten met historische uitvoeringspraktijk uit de negentiende eeuw. 
Hier ontdekt u dat de viool in het westen niet altijd zoveel aanzien genoten heeft als vandaag, en ook hoe de aan mode onderhevige smaak van de Europese aristocratie en burgerij de muziekinstrumentenbouw heeft beïnvloed.


+4 De tijdelijke tentoonstelling SAX200 is GEWEEST.
expo SAX200

In 2014 was het 200 jaar geleden dat Grote Belg Adolphe Sax (6 november 1814 - 7 februari 1894) in Dinant geboren werd.
.

Tentoonstellingscommissaris was wetenschappelijk medewerker Géry Dumoulin.
http://www.sax200.be/

-1 "Musicus mechanicus" tenslotte is de titel van de verzameling mechanische, elektrische en elektronische instrumenten.
Pronkstuk is het componium, een negentiende-eeuws orchestrion dat automatisch een oneindig variërend muziekstuk componeert ! Op deze verdieping vindt u ook de klokken en een heus beiaardklavier.
foto:draaiorgel de tandentrekker
aërofoon 142 x 183 x 71 cm

wetenschappelijke activiteit
 Een wetenschappelijke staf bestudeert de socioculturele context, de levensloop, de bouwkenmerken en muzikale capaciteiten van elk instrument.
.

historische klavecimbel Couchet en Pleyel

Sinds september 2011 is onze catalogus online en raadpleegbaar via verschillende invalshoeken.
.


Open
Dinsdag tot vrijdag van 9.30 tot 17 uur
zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur.
Gesloten
Maandag, 1 januari, 1 mei,
1 en 11 november, 25 december.
Toegang 5 euro
.
Hofberg 2
1000 Brussel

t - +32 (0)2 545 01 30
f - +32 (0)2 545 01 78
e -Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken."> Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.mim.fgov.be
 

NAAR BOVEN