Baron Hortastraat 9
1000 Brussel

.
CINEMATEK is geen tijdelijke tentoonstelling maar een permanente  expositie en erfgenaam van Jacques Ledoux’s museum – een ruimte waar het Filmarchief haar schatten laat schitteren. 
.
De architectuur die Horta uitdacht wordt optimaal benut in een scenografie die zich door filmtechnieken laat inspireren. De zaal is overdag in natuurlijk licht gehuld, terwijl ’s avonds het schemerduister invalt, alsof er een nuit américaine-techniek aan te pas kwam (nachtopnames die overdag gebeuren, zie ook Truffauts gelijknamige film).
.

Het museum, sinds 1962 ondergebracht in de voormalige Zaal voor Sierkunsten van het Paleis voor Schone Kunsten, werd grondig heringericht in het kader van de volledige restauratie van dit Victor Horta gebouw. Anno 2011 opende het museum opnieuw de deuren in de Baron Hortastraat nummer 9.


De collectie, één van de belangrijkste ter wereld, telt vandaag zo'n 100.000 kopieën voor 45.000 verschillende titels: fictiefilms, documentaires, langspeelfilms, kortfilms die de filmgeschiedenis illustreren vanaf haar oorsprong tot vandaag. De collectie groeit ieder jaar aan met enkele 2000 kopieën.
.


.


.
NAAR BOVEN


exhibitions/performances
Kijk liever zelf even op de site voor vele aktuele voorstellingen
http://www.cinematek.beEXPOS
WUNDERKAMMER
De voorgeschiedenis van cinema wordt tot leven gewekt in een rariteitenkabinet: de WUNDERKAMMER.
In vitrines worden curiosa van de voorbije eeuwen uitgestald; zowel cruciale uitvindingen als mechaniekjesdie gewoon schitterend zijn om naar te kijken.
Of om mee te spelen; sommige apparaten kunnen immers aangezet worden tot een bewegend spel van licht en schaduw.


REMIX
Een installatie van acht tegen het plafond zwevende schermen vermengt en vermaalt materiaal andermaal afkomstig uit de collectie.
Films worden verbrokkeld tot fragmenten, gereorganiseerd, naast geheel andersoortige beelden gezet, georkestreerd tot mini-programma’s.

HET ZILVEREN SCHERM
HET ZILVEREN SCHERM brengt de populaire cinema van weleer opnieuw tot leven. Klassiekers uit heel de wereld. Meeslepende verhalen met onvergetelijke scènes waarin alle geliefde acteurs en actrices van toen schitteren.
.


Vier MOVIOLA-consoles
ontsluiten zo’n 60 uur beeldmateriaal, uitsluitend afkomstig uit onze archieven en ingedeeld volgens thema. De films zijn nauwelijks of nooit vertoond; doorgaans in België gemaakt tussen 1900 en 1970, brengen ze verslag uit van het leven in ons land, van de grote en kleine gebeurtenissen die het leven van de Belgen hebben bepaald – wat nadien de taak van televisie werd.


Open 
Dagelijks vanaf 17.30 uur, donderdag vanaf 14.30 uur
Toegangsprijs2 euro
.
Cinematèk Brussels

Baron Hortastraat 9
1000 Brussel

.
t - +32 (0)2 507 83 70
e - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.filmarchief.be
 

NAAR BOVEN