Ons Klein-Brabants Boerenerf
Nattenhaasdonkstraat 13
2880 Bornem

.
De Havesdonckhoeve is een originele 18de eeuwse boerderij uit Klein-Brabant.
De Nattenhaasdonkstraat, een smalle kasseiweg, kronkelt er tussen akkers, weiland en bos en brengt je tot aan de rand van een stiltegebied, in de buurt van de Pastoor Huveneersheuvel en tot bij de Havesdonckhoeve, een naam in 1979 aan de overgebleven boerderijgebouwen gegeven.
In de Havesdonckhoeve kan je landbouwwerktuigen en huisraad uit de boerderijen van Klein-Brabant bekijken.
.
Havesdonckhoevefeesten

Bij het ontstaan van het museum in 1979 koos het bestuur van Ons Klein-Brabants Boerenerf er voor om daar oud landbouwalaam en volkshuisraad uit eigen streek onder te brengen. Het in zijn eigen kader bewaren, beschermen tegen verder verval en voor de bezoeker tentoonstellen blijft de doelstelling.
.

Met de jaarlijkse halfoogstmarkt, telkens de zondag na 15 augustus, worden op de Havesdonckhoeve feestelijkheden georganiseerd die doen terugdenken aan het landelijk verleden. In de houtoven van het bakhuis wordt nog regelmatig brood en speculaas gebakken. Het museum is dus geen doodse aangelegenheid. Ons Klein-Brabants Boerenerf Havesdonckhoeve vzw streeft er naar om het museum een zo volledig mogelijk geschiedkundige en educatieve waarde mee te geven. Op die manier reikt het initiatief verder dan een louter inspelen op een gevoel van nostalgie.
.
Aan de ingang staat een beeld van Donatus Kwik, een uitbeelding van de eenvoudige boerenjongen uit Nattenhaasdonk die Hendrik Conscience in zijn roman "Het Goudland" liet vertrekken naar Amerika,
maar die later vol heimwee naar zijn land achter de Scheldedijken, Klein-Brabant, terugkeerde.
.

.


.


De Havesdonckhoevefeesten
1e zondag na 15 augustus
Dagevenement  11.00 u tot 22.00 u
THEMA : "Oude feest- en werkkledij"
Op de Nattenhaasdonk te Bornem-Wintam, de groene hoek tussen Schelde en Rupel, worden op het erf van de Havesdonckhoeve sedert de opening van het Ons Klein-Brabants Boerenerf museum in 1979, jaarlijks Havesdonckhoevefeesten gehouden.
Deze feesten werden in het leven geroepen om het Klein-Brabants landbouwmuseum middelen te laten verwerven om zijn doelstelling te kunnen realiseren, vorm te geven en verder uit te bouwen.
.

Een landelijk feestgebeuren met De Strooien Hoedjes, springkasteel, warme luchtballon. Eet- en drankgelegenheid. Dagvers boerenbrood en speculaas uit de stenen houtoven van de Havesdonckhoeve. Dat alles in een landelijke kader waar het groen nog overheerst. Zoals altijd : gratis inkom
http://klein-brabantmagazine.be/page/17/#.UvTYMvldXAwOpeningstijden
Enkel op zondag 14 tot 18 uur.
van Pasen t/m de laatste zon van sept
Gesloten
Van oktober tot Pasen van maandag tot zaterdag.
prijs Gratis
Nattenhaasdonkstraat 13
2880 Bornem

t - +32 (0)3 889 18 47
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.bornem.be
NAAR BOVEN