Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag

Op de mooiste plek van Den Haag, op de kop van het Lange Voorhout, staat een schitterend klein achttiende eeuws paleisje dat tegenwoordig gewijd is aan het werk van M.C. Escher (1898-1972). De Nederlandse graficus die water omhoog laat stromen, vogels in vissen verandert en handen elkaar laat tekenen! Koningin Emma kocht het pand in 1896, ze verbouwde het uitvoerig en woonde er tussen 1901 en haar dood in 1934. De vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix gebruikten het als werkpaleis en ontvingen hier ambassadeurs.
Escher in Het Paleis is geen traditioneel museum, maar een spannende attractie. Kom en beleef het zelf!


Verwondering
De werken van Maurits C. Escher zijn wereldberoemd, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat er toch nog nieuws valt te ontdekken.
Conservator Micky Piller zag bij haar bezoek aan de Eschers oude H.B.S. in Arnhem opvallende overeenkomsten met zijn latere prenten. Voor het eerst wordt in de tentoonstelling  VERWONDERING, of hoe verveling een optische illusie wordt een verband getoond tussen de realiteit van het schoolgebouw en prenten die Escher dertig jaar later maakte. Over het algemeen wordt aangenomen dat Escher na zijn vertrek uit Italië in 1935, de realiteit inruilde voor optische illusies met onmogelijke constructies. Hierdoor werd zijn werk wereld beroemd. Men spreekt over ‘landscapes’ in verband met het oudere werk versus ‘mindscapes’ van de prenten na 1945.
Nu blijkt dat “de hel van Arnhem”, zoals Escher zijn schooltijd noemde, van groot belang is geweest voor belangrijke werken zoals Andere Wereld en Relativiteit, maar ook voor een aantal andere prenten die hiermee in verbinding worden gebracht. De resultaten van het onderzoek legden de basis voor deze nieuwe tentoonstelling ‘VERWONDERING, of hoe verveling een optische illusie wordt’ .

"OPTISCHE ILLUSIE, WAT IS DAT??" is een extra presentatie op de tweede verdieping naast de Escher tentoonstelling. Hierin wordt de onwaarschijnlijkheid in het werk van M.C. Escher uitgezocht en uitgelegd. Escher is de meester van de visuele verwarring, wie voor zijn werk staat, is iedere keer verbaasd over wat er nu eigenlijk is te zien. De bezoeker kan in iedere zaal iets beleven bij thema's als waarnemen, spiegeling en perspectief.
Eindelijk kan men zelf een onmogelijke driehoek maken (en met de eigen telefooncamera fotograferen) zichzelf in een reusachtige bolle spiegel zien en in een peilloze diepte kijken! Voor de tentoonstelling "OPTISCHE ILLUSIE, WAT IS DAT??" heeft de langjarige vriend en Escher specialist Bruno Ernst bruiklenen gegeven uit zijn collectie. Van de Hongaarse graficus Istvan Orosz die in 2004 succesvol bij Escher in Het Paleis exposeerde, is het laatste werk "Chateau Chateau" in de expositie opgenomen.

openingstijden
Dinsdag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur
Gesloten op Prinsjesdag (18 september 2007),
Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag
OP 31 december sluit het museum om 16.00 uur.

Groepsbezoeken aan Escher in Het Paleis, gecombineerd met koffie taart, of een lunch, of high tea blijken een groot succes. Na sluitingstijd van het museum kunt u hier ook ontvangsten en diners geven, of recepties houden.
Contactpersoon is Brenda Breeuwsma 070-427 77 29 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag

telefoon: 070-4277730
telefax: 070-4277731
http://www.escherinhetpaleis.nl/

 

NAAR BOVEN
contentmap_plugin
contentmap_module