Noordervaart 2
1636 VL Schermerhorn

.
 A TOPCLASS MUSEUM BELOW SEA LEVEL
De Museummolen is één van de elf overgebleven molens van het voormalig molencomplex van de Schermerpolder in een nog vrijwel onaangetast open polderlandschap in het centrale gedeelte van Noord Holland.
.

.
De Museummolen is van onder tot boven te bezichtigen, waarbij de werking van de molen visueel goed is te volgen. Ook de sfeer rond het wonen, werken en leven in/met poldermolens is hier op uitstekende wijze tentoongesteld. Bewonder deze techniek van onze waterbeheersing en de ontwikkeling van de grote droogmakerijen uit de Gouden Eeuw.

In de vernieuwde ontvangstruimte bij de molen vertonen wij een film over de geschiedenis van de polder en de ontwikkeling van de polderbemaling, ook is hier een beperkte horecavoorziening. In onze "museumwinkel" zijn leuke herinneringen aan dit bezoek te koop en geven enthousiaste vrijwilligers u de gewenste informatie. Deze ruimte is voor rolstoelgebruikers toegankelijk. De prachtige nieuwe droogschuur is een bezoek waard en laat vooral veel werktuigen en gereedschappen zien.
.


De route
De Haring & Henneproute brengt u te voet of per fiets langs de oude dorpen en dijken naar de mooiste plekjes van het voormalige eiland. Dit "Schermer Eylandt" was vroeger werkelijk een eiland, dat omringt werd door de binnenzeeën: Schermer, Beemster en Starnmeer. Er wordt een fraai en samenhangend beeld geschetst van hoe hier werd gewerkt, gewoond, bedijkt en ontgonnen. De route kent geen specifiek begin of eindpunt, zodat u overal kunt instappen.

. Onderweg zijn op zes locaties kleine exposities ingericht, meestal begeleid door een aantrekkelijke audiovisuele presentatie, in bijzondere monumenten. U wordt hier geïnformeerd over de historie van de Eilandspolder en de droogmakerijen. Deze locaties zijn:
Schermerhorn: de Grote Kerk van Schermerhorn;
Noordeinde: de Noordeinder Vermaning;
De Rijp: het Walhuis:
De Rijp: de Waag (Raadhuis):
De Rijp: Hervormde Kerk:
De Rijp: Museum In 't Houten Huys.

De-Schermermolens

Wij zijn iedere dag geopend van 28 maart tot 31 oktober tussen 10.00 en 17.00 uur.
Van 1 november 2010 tot medio april 2010 zijn wij alleen op zondag geopend van 10.30 tot 16.30 uur. In de kerstvacanties gelden speciale openingstijden.
Groepen ontvangen wij graag na het maken van een afspraak.
.

Museum-molen
Noordervaart 2
1636 VL Schermerhorn

.
tel: (072) 502 15 19
b.g.g.:(072) 502 24 23
fax: (072) 502 15 80
http://www.museummolen.nl/
 

NAAR BOVEN
Hits: 523