Museumplein 5
VEENDAM

.
Het Veenkoloniaal Museum te Veendam ligt in het centrum van de Groninger Veenkoloniën. U maakt bij ons kennis met de geschiedenis van een verrassend stukje Nederland. We noemen ons museum terecht het hart van de regio. De regio van Anthony Winkler Prins en Aletta Jacobs. Een regio met een rijk en boeiend verleden en onverwacht rijke geschiedenis.
.

Jagers, verzamelaars, landmeters en turfgravers. Het verhaal van stro en karton, van Anthony Winkler Prins en Willem Albert Scholten. Riga, Pekela en Veendam ... en nog veel meer. Wij vertellen deze verhalen in een uniek historisch museum !
.

Industrie
De landbouwindustrie, de industrie die landbouwproducten verwerkt werd en wordt in de veenkoloniën gedomineerd door de aardappelzetmeel- en (stro)kartonindustrie. Het Veenkoloniaal Museum beschikt over een model van een strokartonfabriek en een miniatuur kartonbaan.
.

Scheepvaart
De eerste schepen in de Veenkoloniën vervoerden vooral turf. Nadat langs de kanalen lintdorpen ontstonden werd het ladingaanbod steeds diverser. Veendam bezat een eigen zeevaartschool. Een deel van de afschriften van de uitgereikte diploma's wordt altijd nog bewaard in het Veenkoloniaal Museum te Veendam.
.


.

 .
NAAR BOVEN

.

VAN BERESTEYN
Wie was Van Beresteyn ...
Eltjo Aldegondus van Beresteyn was onder andere burgemeester van Veendam ...maar hij was nog veel meer ...
.

Van Beresteyn was historicus. Dankzij hem hebben we nu de Genealogie, de Heraldiek, het Patriciaat en de Ikonographie. Ook de Oudheidkundige Bond, de Monumentenzorg en het Archiefwezen plukten rijke vruchten van de kennis van Van Beresteyn. Aan van Beresteyn dankt Veendam onder meer stichting van de Openbare Leeszaal (1913), een belangrijke herziening van het uitbreidingsplan (1914), de verbouwing van het raadshuis en de aanleg van een zwembad. Ook richtte hij de n.v. Stoomtram Oost-Groningen op, wat een verandering in het streekvervoer teweegbracht.
Eeltjo van Beresteyn overleed in september 1948 op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van een verkeersongeval.

aktiviteiten
Digitale fietsgids Abel voert je door de Drents/Groningse Randvenen
Fietsen met Abel, je digitale fietsgids, op het fietsstuur is spannend én ontspannend..
Je kunt een Abel met houder en voorgeprogrammeerde fietsroutes huren voor € 5,- per dag (borg € 50,- dit ontvang je uiteraard retour als je Abel weer inlevert).
Uitgiftepunten:
Heemtuin & Natuurpark tussen de venen
Nieuweweg 127, 9649 AD Muntendam
Open: ma-za 10-17 uur, zo 10-19 uur in de zomermaanden, Na de herfstvakantie tot 17 uur
0598-632770


gehuisvest in Cultuurcentrum vanBeresteyn... en gratis parkeren !
openingstijden
di-do 11-17 uur, vr-ma 13-17 uur
In de maanden juni, juli en augustus ook op maandag open van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is een lift aanwezig.
Groepsbezoek ook op andere tijden mogelijk!
.
Veenkoloniaal Museum
Museumplein 5
9641 AD Veendam

.
Tel 0598-364224
www.veenkoloniaalmuseum.nl/
 
NAAR BOVEN