Dam
Amsterdam

.
Het Achtste Wereldwonder.
Het Koninklijk Paleis Amsterdam is één van de beroemdste gebouwen van de hoofdstad van Nederland. Het wordt zoveel mogelijk opengesteld voor publiek uit alle windstreken.
Een groot aantal zalen is te bezichtigen van het gebouw dat werd ontworpen en gebouwd als een stadhuis en later de bestemming kreeg als Paleis.

.
Burgerzaal Koninklijk Paleis Amsterdam. Foto: W. Ruigrok.
.
Het stadhuis, nu het Koninklijk Paleis, werd in de zeventiende eeuw gebouwd.
Met de komst van Lodewijk Napoleon in 1808 veranderde het stadhuis in een Paleis, een functie die het gebouw tot op de dag van vandaag heeft.
Het wordt onder meer gebruikt tijdens staatsbezoeken, voor de Nieuwjaarsrecepties van de Koningin en voor andere officiële ontvangsten.
Ook vinden er jaarlijks de uitreiking van de Erasmusprijs, de Zilveren Anjer, de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst en de Prins Claus Prijs plaats.

.

De Mozeszaal / Vroedschapskamer

Op de momenten dat de Koningin en de leden van het Koninklijk Huis geen gebruik maken van het Paleis, wordt het gebouw door de Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam opengesteld voor het publiek.
.
In de zomermaanden vindt er traditiegetrouw een tentoonstelling plaats die een historisch of kunsthistorisch aspect van het gebouw belicht. Na de jaarlijkse uitreiking van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in oktober zijn de geselecteerde kunstwerken voor het publiek te bezichtigen.

.


.

.
 
NAAR BOVEN

.
.
.


Openingstijden
 dinsdag - zondag
 11.00 - 17.00 uur
.
Het is raadzaam altijd van tevoren te bellen omdat het Paleis gesloten kan zijn i.v.m. evenementen.

groepen bovendien op afspraak
rondleiding mogelijk op afspraak
elke wo en zo om 14 u gratis rondleiding
 

Koninklijk Paleis Amsterdam
Dam
1012 NP Amsterdam

.
020-6204060
boekingen: 020-6248698
http://www.paleisamsterdam.nl/
 

NAAR BOVEN