St. Bernardusstraat 24 b
6211 HL Maastricht

.
Bezoekerscentrum de Helpoort
De Helpoort is de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland en was deel van de 1e stadsomwalling van Maastricht. De poort is gebouwd in 1229.
Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de Maas, bij de samenvloeiing van Maas en Jeker ontstond in de late IJzertijd een nederzetting. Na de aanleg van de Romeinse weg van Boulogne naar Keulen bouwden de Romeinen in het begin van de eerste eeuw er een brug. In de vierde eeuw werd het castellum gebouwd, de eerste stenen versterking van Maastricht.
.
Dit castellum telde tien torens en twee poorten. De nederzetting ontwikkelde zich in de daarop volgende eeuwen tot een belangrijk handelscentrum, met reeds in de vroege middeleeuwen tol- en muntrecht. De stad werd aan het einde van de twaalfde eeuw omgeven met een aarden wal, die in 1229 vervangen werd door een stadsmuur met poorten en torens. Aan het einde van de dertiende eeuw bleek deze ommuring te klein en werd begonnen met een tweede, ruimere stadsmuur. 
.

De ontwikkeling van de artillerie in latere eeuwen noodzaakte de stadsbestuurders tot uitbreiding van de verdediging en er ontstond een gordel van buitenwerken rond de stad, die van Maastricht een befaamde vestingstad maakten. Grote delen van de stadsmuren en andere verdedigingswerken zijn bewaard gebleven en de moeite van een bezoek zeker waard.
.

.


.
Vaste exposities
De Helpoort heeft drie verdiepingen, die via twee wenteltrappen te bereiken zijn.
Op de eerste verdieping is een expositie ingericht over de ontwikkeling van de vesting.
Informatiepanelen, plattegronden, historische voorwerpen en maquettes leiden de bezoeker door de vestinggeschiedenis. Gastheren/vrouwen geven desgewenst deskundig en enthousiast aanvullende uitleg.
.

Op de tweede verdieping is een audiovisuele presentatie geplaatst met enkele sfeermomenten uit de vestinggeschiedenis, hier kan de bezoeker even op adem komen.
De derde verdieping is in gebruik als opslagruimte.
.
Openingstijden:
Pasen t/m 30 okt
 maandags gesloten
 dinsdag t/m zondag 11.00-16.00 u;
vanaf 1 november tot paaszaterdag 2023
 maandag t/m donderdag gesloten
 vrijdag t/m zondag van 11.00 -16.00 uur
.
 entree volwassenen €3
kinderen onder de 12 jaar gratis mits begeleid.
.
Vestingmuseum Maastricht

St. Bernardusstraat 24 b
6211 HL Maastricht

.
 

NAAR BOVEN