Daalhemerweg 31
6300 AA Valkenburg aan de Geul (LB)

.
Uniek in Europa
Ontdek de wereld van de mijnbouw in een mysterieuze omgeving onder de grond. U gaat eerst naar een sfeervolle ondergrondse filmzaal. Daar draaien wij een unieke promotie-film van de Staatsmijnen (DSM) uit het midden van de jaren zestig. Deze film geeft u een goed beeld van alle facetten van de mijnbouw.
.

Fascinerend
Na de film neemt een ex-mijnwerker u mee in de wereld van de steenkoolwinning. Beleef die harde, maar indrukwekkende wereld van de mijnwerkers. U maakt een reisje door het verleden.
.

Elk bezoek is anders
Bij de steenkolenmijn werken 14 ex-mijnwerkers met een zeer ruime ondergrondse ervaring. Elke gids vertelt zijn eigen verhaal, met de nodige humor, waardoor de sfeer van toen herleeft. Dit gevoel wordt extra versterkt door de demonstraties van mijnbouw-machines, die werken op de speciaal hiervoor aangelegde perslucht-installatie. Door de opstelling is speciale kleding overbodig in dit ondergrondse avontuur voor jong en oud.
.

.

 .
NAAR BOVEN

.

.

proef daarna het echte Valkenburgse bier in het Grotcafé!!
De oertijd
Blijf nog even in de sfeer van het verleden en bezoek na de rondleiding gratis het Krijt- en Carboonfossielen-museum. Daar ziet u onder andere de grootste onderkaak van een Mosasaurus (Maashagedis), die ooit is opgegraven. Er is ook een unieke collectie afbeeldingen van alle bekende dinosaurussen te zien.
.
Vanuit centrum Valkenburg ANWB-
borden volgen met opschrift
SIBBE/MARGRATEN.
Eigen PARKEERPLAATS
.
Zesduizend historische foto's van de vroegere Staatsmijnen zijn via internet te bekijken. De fotocollectie op www.demijnen.nl beslaat de periode 1900 tot 1975.
De foto's tonen alle aspecten van het mijnbedrijf in Limburg en het culturele en sociale leven eromheen. De initiatiefnemers willen binnenkort ook de volledige jaargangen van de bladen Stukkool (vanaf 1923), Steenkool (1946 tot 1955) en Nieuws van de Staatsmijnen (1952 tot 1975) aan het archief toevoegen.
.
Met behulp van moderne media wordt met dit z.g. 'webplein' de nu nog levende herinnering aan dit verleden vastgelegd voor komende generaties.
 Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap
 www.demijnen.nl
foto inzet: Prins Claus op bezoek
.

Openingstijden
1 april tot 1 november:7 dagen per week tussen 10.00 en 17.00 uur individuele rondleidingen.
Minimaal 1 keer per uur en start op het hele uur.
1 november tot en met de Kerstvakantie:Dagelijks individuele rondleidingen om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur.
.


Steenkolenmijn Valkenburg
Daalhemerweg 31

.
Telefoon: (043) 601 24 91
E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.steenkolenmijn.nl
.
Postbus 1
6300 AA Valkenburg aan de Geul (LB)
 

NAAR BOVEN