2e Binnenvestgracht 1
2312 BZ Leiden

.
Ooit stonden er 19 windmolens op de wallen van Leiden; daarvan is alleen De Valk nog over.
 De huidige molen heeft twee voorgangers gehad. In 1611 werd op het Valkenburger bolwerk de standerdmolen "De Valck" gebouwd, die in 1667 plaats moest maken voor een houten stellingmolen.
.
In 1743 werd door het stadsbestuur toestemming gegeven om een hogere stellingmolen te bouwen, ditmaal van steen. Dit is de huidige 29 meter hoge molen "de Valk", waarvan de romp in slechts 3 maanden tijd werd neergezet.
.

. Op de begane grond is de enige bewaard gebleven stadsmolenaarswoning van Nederland grotendeels intact gelaten. Deze ademt, dankzij het nog grotendeels aanwezige originele meubilair, de sfeer van rond 1900.
.
De eerste, tweede en derde verdieping zijn ingericht als expositieruimtes. Op de eerste verdieping is de expositie ‘De molen, symbool van Holland’ te zien.
Deze toont onder andere gereedschappen, boeken en werktuigen die met molens te maken hebben. Ook wordt hier een film over molens in Nederland getoond.
Op de tweede etage gaat de expositie verder en wordt er meer verteld over molens in Leiden en de geschiedenis van de Valk.
De derde etage vertelt de geschiedenis van het malen van graan en er zijn een aantal zeer fraaie modellen te bewonderen van onder andere een stellingmolen, een houtzaagmolen en diverse soorten poldermolens.
.


 .
NAAR BOVEN

.

Molen De Valk heeft veel trappen en is daarom niet rolstoeltoegankelijk


Dinsdag t/m zaterdag:
10.00 - 17.00 uur
Zon- en feestdagen:
13.00 - 17.00 uur
Maandag gesloten
Leids Ontzet:
3 oktober gesloten
Kerstvakantie:
Maandag 25 december gesloten
Dinsdag 26 dec open 13.00-17.00 uur

Stedelijk Molenmuseum De Valk
2e Binnenvestgracht 1
2312 BZ Leiden
Nederland

.
tel:  +31 71 516 5353
https://molenmuseumdevalk.nl/
 
 

NAAR BOVEN