Etienne Sabbelaan 4
Kortrijk

.
Texture kijkt uit op de Leie, dé poort naar het industrieel erfgoed van de streek. Het museum bevindt zich op wandelafstand van het historisch & toeristisch centrum van Kortrijk.
.
Texture vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met heel sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap, van gedurfde innovatie en wendbaarheid en van zichzelf voortdurend heruitvinden. Het gouden dak is een knipoog naar het roemrijke vlasverleden van de Leie.
.

In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912), ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht.  Het verleden zal je verrassen maar  de verhalen van vandaag en morgen zullen je verbazen en inspireren.
.
WONDERKAMER
Designers, wetenschappers en ondernemers laten geen deeltje onbenut. Ontdek, proef, voel en test hun producten uit in de WONDERKAMER op het gelijkvloers
.
Al eeuwenlang is Vlaanderen befaamd om zijn textiel en linnen speelt daarin een glansrol!
Vroeger waren luxeproducten als kant en damast erg in trek bij de adel en burgerij. Het basislinnen dat hier massaal geweven werd, was bestemd voor dagelijks gebruik. Langs de Leieboorden groeide een industrie die de wereld veroverde: de vlasbewerking. Nog altijd is ‘Courtrai flax’ een topkwaliteitsproduct dat internationaal gekend en gegeerd is.
.


 
NAAR BOVEN


Worshops
Kortrijks Kantatelier
Het Kortrijks Kantatelier heeft een aanbod op maat voor iedere cursist.
Zo heeft het atelier naast de basiscursus waarbij je de kanttechniek leert, ook een ruim aanbod aan workshops die je verder laten verdiepen in de wereld van de kant.
 Het kantatelier focust zich hierbij zowel op klassieke als hedendaagse kant en de daar bijhorende techniek.
ga hier naar Jaarprogramma kantatelier

Ontdekken
Veel van de "materiële getuigen" van het rijke vlasverleden zijn vlot te bezichtigen langs de buitenzijde. Daarom is een fiets- of busroute de ideale manier om de streek te ontdekken.
De vroegere nijverheid vormt de basis van de huidige welvaart. 'Waar verleden toekomst is', is hier tijdens deze tocht geen holle leuze.
.
De route is 40,3 km lang en werd uitgestippeld op het fietsnetwerk Leiestreek WEST.
Praktisch: te koop in de shop van het Vlasmuseum voor € 3,00
Meer info: http://www.westtoer.be/
Een aantal van de monumenten die je onderweg tegenkomt kan je ook bezoeken.
Preetjesmolen
In de 19de eeuw bouwde Ivo Deprez een met wind aangedreven vlaszwingelmolen op een driewielkar die hij op de wind kon richten.
Zijn creatie kreeg snel navolging. In 1880 domineerden 11 vlaszwingelmolens het Heulse landschap. Vandaag is dit monument de laatste vlaszwingelmolen in Europa.
Praktisch: maart-november, 3de zondag van de maand | 14u-18u |  € 1,00
Meer info: http://www.preetjesmolen.be/
.
Openingstijden Museum
Open van 1 maart tot 30 november
elke werkdag 09.00 tot 12.30
             13.30 tot 18.00 uur
zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur
gesloten op maandag en feestdagen.
.

TEXTURE - museum van vlas en textiel
Noordstraat 28
8500 Kortrijk

.
tel. 56 27 74 70
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.texturekortrijk.be/
 
NAAR BOVEN