Polenplein 15
8800 Roeselaere

.

KOERS brengt zowel de geschiedenis van de fiets als die van de wielersport in kaart. Van de houten loopfiets of Draisine tot de eerste trapfietsen van Macmillan, van de hoge bi’s tot de safety bike.
KOERS is echter méér dan zomaar een museum. Het is op korte tijd uitgegroeid tot hét trefpunt van de wielersport in (ons wielerland) België. Het heeft een uniek documentatiecentrum, het is de plaats waar tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens vele (ex)-collega’s en supporters ontvangt, waar ingespeeld wordt op de wieleractualiteit… Kortom, KOERS is een thuis voor elke fan!
.

Ambachtelijk fietsatelier
Het paradepaardje van KOERS is het ambachtelijke fietsenatelier, met authentiek smidsevuur. Daar wordt duidelijk hoe fietsframes werden geproduceerd volgens een procedé dat van 1900 tot 1950 bijna ongewijzigd bleef. Tegelijk ziet men er ook hoe fietszadels werden gemaakt. Dat zorgde voor intensieve arbeid en gebeurde in 9 verschillende stappen. De werkplaats dompelt de bezoeker helemaal onder in de sfeer van weleer…
.


.

.
NAAR BOVEN

Haal eens een hoge bi in huis?
Of een Michaux-fiets uit 1861? Misschien liever een alledaagse fiets uit 1945?


Met de nieuwe missie, visie en doelstellingen in het achterhoofd, selecteerde KOERS een aantal historische en alledaagse fietsen dat niet langer in het collectieprofiel thuishoort. Voor deze selectie fietsen zoekt het museum nu een nieuwe bestemming. Tijdens Erfgoeddag konden privéverzamelaars en particulieren een eerste blik werpen op de selectie.

Verkoop van expoborden
Het Wielermuseum realiseerde de afgelopen jaren heel wat thematentoonstellingen.
Om de gebruikte forex panelen een tweede leven te geven, bieden we deze voor een prikje aan in onze museumshop.
Kom gerust langs en wie weet hangt Tom Boonen of een Flandria-held binnenkort bij jou thuis!
foto: Lucien Buysse en Jules Van Hevel.


Etappe. Magazine over historische fietshelden
Cover Etappe #03 (foto Lies Willaert).
Etappe #03
Ligt nu in de winkel (7,95 euro)!
Met een passage in België stond de Tour de France dit jaar voor een groot stuk in teken van de Groote Oorlog 1914-1918. Het derde nummer van Etappe. Magazine over historische fietshelden focust daarom op de verschillende linken tussen koers en oorlog.


WieMu on Tour
Culturele centra, verenigingen en instellingen die een tijdelijke tentoonstelling rond wielrennen willen inrichten, kunnen expo’s van het WieMu integraal ontlenen. Hiermee wil het WieMu de eigen tentoonstellingen een tweede leven geven.
Voor meer info kan je alvast contact opnemen met het WieMu.
Concreet gaat het om de volgende expo’s:
-Pelotonjargon.
Een initiatie in het Wuytsiaans.
Met de start van het nieuwe wielerseizoen duiken ze weer op, de wielertermen die door de tv- en radiocommentatoren slag om slinger op de kijker worden losgelaten.
-Eendracht maakt macht.
De Belgen en het WK wielrennen
Eén dag in het jaar verdwijnen laminaatproducenten, gasbedrijven en loterijen van de wielertruien. Tegenstanders worden gezworen ploegmakkers in het shirt van de nationale ploeg. Die dag strijden eendrachtige blokken om het hoogste wat een renner kan bereiken: de titel van wereldkampioen. Die nationale eendracht is niet altijd even van harte.

Openingsuren
Van dinsdag tot en met zaterdag, telkens doorlopend van 10 tot 17 uur (gesloten op maandagen, zon- en feestdagen)
Tarieven
Individueel ticket 5 €
.

KOERS
Wielrensport
Polenplein 15 
8800 Roeselaere

.
t - +32 (0)51 26 87 40
f - +32 (0)51 26 87 41
e - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.roeselare.be
https://koersmuseum.be/nl

NAAR BOVEN