De Stripe 12
9264 TW Earnewâld

.
Op bedrijventerrein ‘De Stripe’ in Earnewâld staat een bijzonder gebouw. Hier is het Skûtsjemuseum  gevestigd. Het ontwerp is ontleend aan het ‘skûthûs’, dat vroeger het hart vormde van een Friese scheepswerf.
Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.
.

Het skûtsje de Aebelina, replica van een houten skûtsje uit 1861, gebouwd bij Eeltje Holtrop van der Zee in Joure.
.
Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld.
.

.
In de nagebouwde roef proeft, ruikt en voelt u het oude schippersleven. U ervaart de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen skûtsjes onder zeil dagelijks duizenden vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden. U ervaart als bezoeker het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven. Aan de kade ligt meestal een skûtsje, klaar om uit te varen.
.


 .


 .
 .
NAAR BOVEN

.Openingstijden
In juli en augustus: 
Alle dagen geopend van 13.00 - 17.00 uur behalve op maandag.
van 28 april t/m 30 september:
zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur
Iedere dinsdagmorgen tussen 10 - 12 uur
(dan zijn vrijwilligers aan het klussen, dus mag u best naar binnen)
.
Voor groepen (minimaal 10 personen) het gehele jaar geopend, zowel  's morgens, 's middags als 's avonds, echter alleen op afspraak.
Voor informatie en/of boekingen kunt u ook altijd mailen op werkdagen tussen 9.00 en 18.00 uur


De Stripe 12
9264 TW Earnewâld

.
Tel: 06 16933805
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.skutsjemuseum.nl
 

NAAR BOVEN