Plaszoom 322
 3062 CL Rotterdam

.
De Ster en De Lelie zijn de enige nog werkende snuif- en specerijen molens in Nederland. De molens zijn sinds eind 2016 eigendom van Stadsherstel Historisch Rotterdam NV. De molens worden beheerd door Stichting Molens aan de Kralingse plas.
De stichting bestaat uit vrijwiligers die ervoor zorgen dat de molens in bedrijf blijven en geopend zijn voor het publiek.

.

De Ster
De eerste vermelding van De Ster is in een testament uit 1830. De molen is dan in gebruik als korenmolen en heet De Nieuwe Star, later De Ster genoemd. In 1865 brandt De Ster af. Met onderdelen van de Rijswijkse snuifmolen De Stier werd De Ster herbouwd en werd ingericht als snuif en specerijenmolen. De molen bleef zo in bedrijf tot De Ster in 1962 weer afbrandde. De molen werd daarna opnieuw herbouwd en sindsdien gebruikt als werkend museum.
.

De Lelie


. De Lelie is ouder dan De Ster, het precieze bouwjaar is onbekend, de eerste vermelding dateert van 1777. Volgens overlevering stond de molen eerst nog bij het Laantje van Nooitgedacht ongeveer 1 kilometer van de huidige standplaats. De molen hoorde toen bij de Kralingse katoendrukkerij Non Plus Ultra en werd gebruikt bij het wassen van katoen. De molen heette toen De Ezel.
.

.


 .
NAAR BOVEN

.

.
Specerijen-kopen.
In De Ster en De Lelie worden nog regelmatig op ambachtelijke wijze specerijen gemengd en gemalen, zoals kaneel en nootmuskaat.
Dit gebeurt op windkracht met de oude werktuigen in de molen. Door het rustige en eenvoudige maalproces behouden de specerijen heel goed hun aroma.
Ga hier naar specerijen-kopen
.

Achter molen De Ster bevindt zich het nieuw bezoekerscentrum met daarin een ontvangstruimte voor bezoekers en faciliteiten voor vrijwilligers.
Hier kan men ook terecht voor uw kruiden en snuiftabak.
specerijen-kopen
.
openingstijden
De Ster is open als de deuren open staan.
Woensdag: 10.00 – 16.30
Donderdag: 10.00 – 16.00
Zaterdagmiddag: 14.00 – 16.30
Elke tweede zaterdag van de maand
.

BEZOEKADRES
Stichting Molens aan de Kralingse Plas
Plaszoom 322
3062CL Rotterdam

.
Tel: 06 23894146
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.snuifmolens.nl
 .
NAAR BOVEN