3511 BW Utrecht
.
Kom kijken, luisteren én ruiken
.
Ontdek hoe het was om in de armoedige omstandigheden van rond 1920 te leven in een volksbuurt. Stap in het leven van familie De Jong en oordeel zelf of het wel die 'goeie oude tijd' was.
De volksbuurt was vroeger een buurt waar ‘het gewone volk’ woonde, vaak in kleine, in slechte staat verkerende woningen. Elke stad had zo zijn volksbuurten. Utrecht had Wijk C, ooit zo genoemd omdat de Franse bezetter de Nederlandse namen niet kon (of wilde) uitspreken.Wijk C was 100 jaar geleden de dichtstbevolkte wijk van Utrecht.
.
De volksbuurt van 100 jaar geleden bestaat niet meer, maar het heeft op deze plek wél het Volksbuurtmuseum opgeleverd.
Hoewel Wijk C als enige wijk in Utrecht nu nog met een letter wordt aangeduid, is de wijk inmiddels erg veranderd. Nog steeds leven we dicht op elkaar en er liggen ook nu allerlei uitdagingen in het samenleven. .
.
In het museum vertellen inwoners van Utrecht hoe zij aankijken tegen thema's die in de volksbuurt spelen en nog steeds actueel zijn. .
Er is na de verbouwing ook ruimte gekomen voor een kleine buurtbios, waar unieke Utrechtse filmbeelden uit de vorige eeuw worden vertoond.
.
.
.
.
Openingstijden
op dinsdag t/m zondag
van 11.00 tot 17.00 uur,
Gesloten op eerste en tweede Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag.
Open op Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag.
.
Volksbuurtmuseum
Waterstraat 27 - 29
3511 BW Utrecht
.
Telefoon 030 - 231 82 92
http://www.volksbuurtmuseum.nl/
NAAR BOVEN |