Prinsentuin 1B
Leeuwarden
 
.
Pier Pander Museum en Tempel
In de Prinsentuin, het prachtige stadspark aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, bevinden zich een klein museum en een tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919), een schippersjongen uit Drachten, die uitgroeide tot één van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd en het grootste deel van zijn leven in Rome doorbracht.
.

.
Over Pier Pander
Om verschillende redenen zijn het leven en het werk van Pier Pander (1864-1919) uiterst interessant. Zijn levensloop is die uit een jongensboek vol succes en tragiek. Pander was het zoontje van een arme Friese schipper. Doordat hij prachtig houtsnijwerk maakte, werd hij door enkele mecenassen, waaronder J.de Koo, hoofdredacteur van de Amsterdammer, in staat gesteld te studeren in Amsterdam.
.

. Maar net op het moment dat hij in 1885 de Prix de Rome voor beeldhouwkunst won en de kans kreeg zich verder te ontwikkelen als kunstenaar, maakte een ernstige ziekte hem invalide. Pander knokte zich daar echter doorheen en werd een bekend en gevierd kunstenaar in Rome. Pander is bij het landelijke publiek vooral bekend door het ontwerp van de beeltenis van koningin Wilhelmina voor de Nederlandse munt. Deze opdracht die hij kreeg in 1897, was een bewijs voor zijn status als beeldhouwer, maar ook een stimulans voor zijn carrière als portrettist.
.


.

De tempel kan niet in z'n geheel betreden worden, de beelden kunnen van achter een glazen wand worden bekeken.

Openingstijden
Het Pier Pander Museum en de tempel zijn geopend van 7 april t/m 28 oktober op vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
.
Groepen kunnen op afspraak het museum en de tempel, onder begeleiding van een gids, ook op andere dagen bezoeken. U kunt hiervoor contact opnemen met het Historisch Centrum Leeuwarden.

Bezoekadres
Pier Pander Museum
Prinsentuin 1B
Leeuwarden
 

Pier Pander Tempel
Noorderplantage 7
Leeuwarden

Tel. nr. 058-2332350
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
historischcentrumleeuwarden.nl/pier-pander
 

NAAR BOVEN