Menkemaweg 2
9981 CV Uithuizen

.
De borg is in 1682 in het bezit gekomen van de familie Alberda, die sindsdien ook wel Alberda van Menkema genoemd werd. Unico Alberda heeft de borg rond 1700 ingrijpend verbouwd.
.
Na het overlijden van de laatste bewoner, Gerard Alberda van Menkema, in 1902, kwam de borg leeg te staan. Gerard was ook de eigenaar van de borg Dijksterhuis bij Pieterburen. Terwijl die laatste borg na zijn dood werd gesloopt, bleef de Menkemaborg gespaard. In 1921 schonken de erfgenamen de borg aan het Groninger Museum.
.

.
Tegenwoordig is de borg een museum en geeft het een beeld van het leven van de Groninger jonkers in de zeventiende en achttiende eeuw. De bijbehorende tuin is opnieuw ingericht als een achttiende-eeuwse Hollandse tuin.
In de tuin bevindt zich een van de weinige originele doolhoven in Nederland.
In het op het borgterrein gelegen Schathuis is een restaurant gevestigd.
.

.
.


 
NAAR BOVEN

INSTAGRAM

. Activiteiten op de Menkemaborg in Uithuizen
Van mei tot en met juli zijn er op de Menkemaborg interessante lezingen over borg en tuin en een concert op het gerestaureerde kabinetorgel.
In de zomer ziet de tuin van de Menkemaborg in Uithuizen er prachtig uit! De tulpen bloeien in de siertuin en langs de singel groeien allerlei stinzenplanten, die het heel goed doen in de humusrijke grond onder de bomen.
Stinzenplanten zijn maar op enkele plaatsen te vinden, zoals bij een borg; ze worden in het Gronings daarom ook wel ‘börgbloumkes’ genoemd.
.
Openingstijden
maart t/m september
dinsdag - zondag
10.00 - 17.00 uur
oktober t/m december
dinsdag - zondag
10.00 - 16.00 uur
Januari t/m februari gesloten
.
Menkemaborg
Menkemaweg 2
9981 CV Uithuizen

.
tel.: 0595-431970
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.menkemaborg.nl
 .
NAAR BOVEN