Hoogstraat 1-3
3142 EA  Maassluis

.
In het fraaie en schilderachtige hart van die oude stad aan de Nieuwe Waterweg ligt het Nationaal Sleepvaart Museum. Een prachtig en b(l)oeiend instituut, aldaar gelegen aan de oude haven.
De permanente tentoonstelling omvat de geschiedenis van de sleepvaart in de meest uitgebreide zin. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan aanverwante werkzaamheden, zoals hulpverlening ter zee, berging, het duikbedrijf, bokkenwerk, offshore-werk en de uit de sleepvaart voortgekomen bedrijfstak "zwaar transport" .
.

. Het museum is voor de oudere generatie een weerzien met het verleden. De jongeren kunnen ervaren wat hun voorvaderen sinds meer dan anderhalve eeuw hebben gepresteerd in deze bijzondere tak van de scheepvaart.
Vergeet niet de fraaie scheepsmodellen te bekijken, die deels door de rederijen welwillend aan ons werden uitgeleend. Ook daarin is een positieve ontwikkeling wat betreft techniek duidelijk herkenbaar.
foto inzet: De getijklok
.


 
NAAR BOVEN

.

tentoonstelling
 Van IJ tot IJmond
<...1825...
'Van IJ tot IJmond' is het thema van de nieuwe wisseltentoonstelling van het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis. De tentoonstelling werd op zaterdag 19 september 2015 geopend door Cor Oudendijk, oud-havenmeester van de haven van Amsterdam en oud-bergingsinspecteur van Wijsmuller.
.

De expositie geeft een levendig beeld van de historie en de huidige sleepvaart in Amsterdam en wijde omgeving. De ligging van de haven van Amsterdam maakt het assisteren van zeeschepen sinds eeuwen noodzakelijk. In de loop van die tijd is er een enorme ontwikkeling geweest in de techniek en organisatie van de sleepbootassistentie. Sleepboten bieden hun diensten aan in de haven, op het Noordzeekanaal en vroeger zelfs tot in het Engelse Kanaal aan toe.

Familiebedrijven hebben lang een groot aandeel gehad. Namen zoals Goedkoop, Wijsmuller en Zur Mühlen zijn het bekendst uit het verleden. Nu zijn dat Blom, Amstel en IJ, en Heida, die vooral in de stad opereren. Daarnaast hebben de grote Amsterdamse rederijen en scheepswerven eigen sleepboten in dienst gehad.

Openingstijden

elke dag geopend van 14.00 -17.00 u.
maandag is het museum gesloten, evenals
op nieuwjaarsdag, 1e Paasdag,
1e Pinksterdag en 1e Kerstdag.

Nationaal Sleepvaart Museum
Hoogstraat 1-3
3142 EA  Maassluis

.
Tel museum:  010-5912474
Tel secretariaat:  010-4709564
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.nationaalsleepvaartmuseum.nl
 

NAAR BOVEN