Zandvaart 5
1764 NJ Breezand

.
. Het Museum Anna Paulowna is gehuisvest in een voormalige lagere- en tuinbouwschool. Tijdens de openstelling kan men gebruik maken van de goed gevulde bibliotheek waar onder 23 ingebonden boeken van 't Leven' en 'de Prins' vanaf 1914. Op aanvraag is inzage mogelijk van oude foto's waar onder de volledige serie 'Watersnood 1916'.
.
Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van landbouwwerktuigen bv de Zaaiviool
.

Het museum behandelt de droogmaking van de Anna Paulowna Polder, de bloembollenteelt in en om Breezand, het leven en werken in deze polder,de bestuurders, enz. Ook vindt U in het museum informatie over Koningin Anna Paulowna, echtgenote van Koning Willem 2, wier naam de gemeente draagt.
.
Koningin Beatrix onthulde een ruiterbeeld van haar betovergrootmoeder koningin Anna Paulowna Romanov.
Anna Paulowna was de vrouw van Koning Willem II. Ze was de dochter van de Russische Tsaar Paul I en zuster van de latere tsaren Alexander I en Nicolaas I. Via haar zijn de Oranjes dus verwant aan de Romanovs.
.

.

Andere culturele voorzieningen in Anna Paulowna zijn:

Het Agrarisch Handwerktuigenmuseum


Lotweg 8
. Anna Paulowna


.
Het museum bevat een collectie van meer dan 1300 handgereedschappen uit de agrarische sector. Sommige ervan zijn meer dan 100 jaar oud.
 Handgereedschappen uit de traditionele teeltgebieden van West-Friesland (de roltafel) en de Langedijk (de koolbus) en natuurlijk de vele gereedschappen uit de bloembollenteeltgebieden Hillegom Lisse en Anna Paulowna – Breezand.
Bezichtigen na afspraak: C. Jonker (0223) 53 14 80.
.
De Oudheidkamer Wieringerwaard bevindt zich in het Polderhuis aan de Noord-Zijperweg 35. Hier kan men zien hoe er in de gouden tijd van de Pauwenstad gewoond en geleefd werd door de 'betere klasse'. De Oudheidkamer is in de maanden juli en augustus elke dinsdag te bezichtigen tussen 10 en 12 uur. Verder op afspraak.
Bezichtigen na afspraak: (0224) 22 14 45.
.
V.M.C. (Veteranen Motor Club
VMC motorclub
Het museum Oud Anna Paulowna organiseert traditioneel de jaarlijkse VMC/Museumrit op Hemelvaartsdag.
.
De oude motoren zullen ook de uitgezette route rijden langs de polderwegen in de gemeente Hollands Kroon.
De motoren komen rond 9.00 uur aan de zandvaart 5 breezand voor de inschrijving en na alle formaliteiten en de bezichtigingen van de mooie machines is de start vanaf 11.00 uur. De tussenstop zoals gebruikelijk in Hippolytushoef voor de lunchpauze.
De finish zal, als alles naar wens verloopt, om ongeveer 14.30 uur zijn in breezand.
.
Openingstijden
elke eerste zondag vd maand 14:00-17:00 uur
(indien een feestdag dan de volgende zondag)
elke dinsdagmiddag 14:00-17:00 uur
.
Verder op afspraak.
.

Museum Oud Anna Paulowna
Zandvaart 5
Breezand.

.
 tel: 0223-523155
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.museumannapaulowna.nl
 
NAAR BOVEN