Waagplein 2
1811 JP Alkmaar

.
Wij zijn gek op kaas!
Ben je ook verkikkerd op kaas, bezoek ons binnenkort in ons gloednieuwe museum  in de Waag in Alkmaar!
Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in het Alkmaarse Waaggebouw aan het plein waar de beroemde Kaasmarkt op ELKE VRIJDAGMORGEN van de eerste vrijdag van april tot september plaatsvindt.
.

Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad in Nederland waar de kaas nog op deze traditionele wijze op een kaasmarkt verhandeld wordt.


De vestigingsplaats is op zich een bezoek meer dan waard, want het gebouw dateert uit de 14e eeuw en is nog grotendeels in oude staat.
Het museum toont de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen, de handel en het leven op het platteland. De collectie bestaat ondermeer uit historische gebruiksvoorwerpen, film beeldmateriaal en schilderijen.
.

.

Alkmaar kende vanaf de 14e en 15e eeuw een wekelijkse kaasmarkt, die in het begin van de 17e eeuw in betekenis toenam. Sinds 1619 is er sprake van een kaasdragersgilde. De gildeleden werkten volgens een vast stramien.
.

. Op donderdag begonnen de zetters de kazen op het marktplein op te stapelen en op vrijdag (soms doorlopend tot zaterdag) vond de handel plaats. Als de koop was gesloten werd de kaas op een berrie naar de 'evenaars' in het waaggebouw gebracht. Daar werd de partij gewogen.
.
Openingstijden
10.00 uur – 16.00 uur op de geopende dagen
.
Hollands Kaasmuseum
Waagplein 2
1811 JP Alkmaar

.
tel.: 072 -515 55 16
www.kaasmuseum.nl
http://www.kaasmarkt.nl/
 
NAAR BOVEN