Oude Prinsweg 21
1861 CS Bergen NH

.
Gemeentemuseum Het Sterkenhuis richt zich in bijzonder op de cultuur geschiedenis van de gemeente Bergen.
Parels uit de collectie zijn pronkstukken uit uiteenlopende eeuwen; van textiel tot zilver tot tekeningen en schilderijen. Elk voorwerp is uniek of vertelt een bijzonder verhaal. Over een rok in perfecte staat die al 250 jaar niet is gewassen, een urn uit het jaar duizend of kogels van de Slag bij Bergen in 1799. Daarbij werd letterlijk voor de deur van Het Sterkenhuis gevochten.
.

. De uitgebreide verzameling kostuums is uniek. Zo dragen kostuumpoppen steeds wisselende drachten uit deze bijzondere collectie van kleding uit de 18e en 19e eeuw.
In de voorkamer staat een houten, fraai gedecoreerde kaaspers en in de middelste kamer vind je delen van de bedstee. Het zijn enige objecten die de geschiedenis van het oorspronkelijke boerenleven van Bergen in de 18e en 19e eeuw tot leven doen komen.
.

. Daarnaast bezit Het Sterkenhuis een mooie topografische collectie van prenten en schilderijen. Vanwege de beperkte expositieruimte wordt slechts een klein deel hiervan afwisselend getoond.

Het historisch museum in het centrum van Bergen zit honderd jaar op de huidige locatie.  Museum Het Sterkenhuis is een boerenwoning uit 1655. In 1915 werd het ingericht als historisch museum, met een 19e eeuwse stijlkamer en keuken.
.
. Openingstijden:
mei , juni, september , oktober en november:
dinsdag t/m zaterdag 13:00-17:00 uur
juli en augustus:
dinsdag t/m zondag 13:00 tot 17:00
Tijdens Kunst10daagse  dagelijks van
11:00 - 17:00 uur
Groepen bovendien op afspraak
Het museum is alleen op de begane grond toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
.

 Museum Het Sterkenhuis
Oude Prinsweg 21
1861 CS Bergen NH

.
Telefoon: 072: 5898927
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.museumhetsterkenhuis.nl
 

NAAR BOVEN