Cruquiusdijk 27
2142 ER Cruquius

.
Fusie Museum De Cruquius en Historisch Museum
Eén museum en één verhaal over Haarlemmermeer voor iedereen
 Het verhaal over het ontstaan van Haarlemmermeer is een uniek en dynamisch verhaal dat bezoekers uit Nederland tot Canada, Japan en Australië inspireert en doet verwonderen. Gemaal De Cruquius is een uniek icoon en presenteert het verhaal over Nederland en haar eeuwige strijd tegen het water. Historisch Museum Haarlemmermeer vertelt de hele geschiedenis van Haarlemmermeer en belicht de menselijke factor in de geschiedenis van de polder.
.

.

The former steam pumping station "De Cruquius", from 1849, is an industrial monument of world proportions. From 1849 till 1852 the Cruquius, together with its sister steam pumping stations "Leeghwater" and "Lijnden", drained the Haarlemmermeer and kept it drained thereafter. In 1912 the Cruquius became a backup for the other two, to finally be put out of service on June 10, 1933, with a last ceremonial stroke of its pumps.
.


. Willem I, Koning der Nederlanden, moest kiezen: 160 windmolens of drie stoomgemalen. Er was haast bij: ieder jaar beten hevige stormen grote happen uit de oevers van het Haarlemmer Meer; in 1836 vormde het water van het vraatzuchtige binnenmeer zelfs voor Amsterdam een bedreiging. Twee jaar later stond eindelijk vast: het werd de stoomkracht. De enorme opgave luidde: drooglegging van een wateroppervlakte van meer dan 18.000 hectare.

Bekijk hele film op MuseumTV.nl
.
DRONE flight


.

 .
NAAR BOVEN

.

Cruquius Concerten
Klassieke concerten klinken dichtbij en onversterkt vaak heel mooi. Kom daarom naar de Cruquius Concerten in Museum De Cruquius! Dat is in een klassiek gebouw genieten van de mooiste klassieke muziek in intieme setting.
 De concerten worden gegeven in de Waterschapszaal van het Museum

Dudok Strijkkwartet 31 januari 2015
 Zowel pers als publiek prijzen de locatie en de keuze van topmusici. Dit  seizoen is er een gevarieerd programma samengesteld van kamermuziek op internationaal topniveau. Dit gecombineerd met de mooie akoestiek in de zaal en de door kleinschaligheid directe interactie tussen publiek en musici, maken ieder concert weer een bijzondere gebeurtenis.
 
De toegangsprijs is voor alle concerten € 21,- (incl. pauzeconsumptie). Als het concert niet is uitverkocht, zijn er een uur voor aanvang in het museum kaarten te koop.

museum
Haarlemmermeer in één dag!
Ontdek in één dag de geschiedenis van Haarlemmermeer. Van vóór de droogmaking tot nu.
Historisch Museum Haarlemmermeer en Museum De Cruquius organiseren samen een ‘Haarlemmermeer in één dag’ programma voor individuele bezoekers.
‘Haarlemmermeer in één dag’ presenteert het hele verhaal van Haarlemmermeer, van vóór de droogmaking tot nu. Het programma is zo samengesteld dat je, in de juiste volgorde en met tijd voor een lunch, van alles hoort en ziet over de bijzondere geschiedenis van deze polder. Het bezoek start om 11.30 uur in Museum De Cruquius. Daarna heb je tijd om te lunchen, onderweg of in Theehuis Cruquius. Het vervolg vindt plaats in Historisch Museum Haarlemmermeer  om 14.00 uur. Je kunt voor en na de rondleidingen op eigen gelegenheid door de musea wandelen.

Geopend van 1 maart t/m 31 oktober
   Ma t/m Vrij 10.00 - 17.00
   Za, Zo en feestdagen 11.00 - 17.00
   Tijdens de wintersluiting (nov t/m feb)
   gaat het museum wel op afspraak open
   voor groepsrondleidingen, trouwerijen
   en bedrijfspresentaties.

Museum de Cruquius
Cruquiusdijk 27
2142 ER Cruquius

.
tel: 023 - 52 85 704
www.MuseumDeCruquius.nl
 

NAAR BOVEN