Krimp 23
1506 AA Zaandam

.
Het museum is een gebouw in een gebouw d.w.z. een houten huisje dat ombouwd is door een stenen overkapping. Het houten huisje is gebouwd in 1632 en daarmee in Nederland één van de oudste houten huisjes. Het heeft zijn preservering te danken aan het feit dat Czaar Peter I het van 18 tot 25 augustus bewoond heeft. Dit was tijdens zijn verblijf in Nederland in 1697. De Czaar kwam speciaal naar de Zaanstreek om de scheepsbouw te bestuderen.
.

. Twee monumenten
Het Czaar Peterhuisje is een van de oudste voorbeelden van Nederlandse houtbouw. Zonder zijn hoge connecties zou het de tand des tijd nooit hebben doorstaan. De Zaanse herbergier Bulsing redde het huisje eind 18e eeuw van de sloop. De eerste overkapping in 1823 was een stenen overkapping met open bogen, betaald door koningin Anna Pavlona. Na haar dood liet haar zoon prins Hendrik het houten huisje overbouwen om het te beschermen tegen de weergoden. Tsaar Alexander III liet het in 1890 stutten en op een stenen fundering plaatsen.
.

. De laatste Russische tsaar, Nicolaas II, liet in 1895 de bekende Amsterdamse architecten vader en zoon Salm een nieuwe stenen overkapping ontwerpen. De architectuur van de Russisch-orthodoxe kerken diende daarbij als voorbeeld. De stenen Russische keizerskronen op de gevel en naast de hekken benadrukken het vorstelijke verleden. Het bijzondere ontwerp van Salm werd in 2001 tot Rijksmonument verklaard, zodat hier nu op ��n plek twee monumenten staan.
Breng een bezoek aan dit bijzondere arbeidershuisje in Zaandam en ontdek zelf alles over haar bijzondere geschiedenis.
.

.

.

.
Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10.00 van 17.00 uur
(maandag en andere tijden op aanvraag)
.
Czaar Peterhuisje
Krimp 23
1506 AA Zaandam

.
+31(0)75 681 00 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
zaansmuseum.nl/museum/czaar-peterhuisje/
 
NAAR BOVEN