Kompasstraat 1a
9866 AP Lutjegast (Gr)

.
Ontdekken en ontmoeten staan centraal in het Abel Tasman Museum  in Lutjegast.
Het museum richt zich op het leven en de reizen van de wereldberoemde zeevaarder-ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman (1603-1659), zijn geboorteregio en de culturen van de eilanden die hij bezocht.
In dit jonge museum komen geschiedenis van land en zee en van noordelijk en zuidelijk halfrond bij elkaar. Met daarbij als belangrijkste vraag: wat betekent deze geschiedenis voor onze banden van vandaag?

.
.
De museum collectie bestaat deels uit (zee-)kaarten en boeken. In de bibliotheek wordt beoogd de complete Nederlandstalige Tasman-verzameling te onderhouden, maar ook op internationaal gebied wordt verzameld wat mogelijk is. Het meest bijzondere exemplaar is een oude replica van Tasman's scheepsjournaal uit 1642-1643.
.
Er zijn prachtig gedetailleerde modellen te zien van de Heemskerck en de Zeehaen, naast navigatie-instrumenten en gebruiksvoorwerpen. Ook Tasmans trouwakte uit Amsterdam en zijn testament uit Batavia (Indonesië) zijn in het museum te vinden.
.

. Belangrijk is het aspect 'ontmoeting', met de verschillende volkeren die Tasman onderweg tegen kwam. Hout(snijwerk), mineralen, sierraden en kunst uit de door Tasman bezochte (ei)landen geven een internationaal tintje aan de collectie. Een voorbeeld van Maori-kunst is het Teko-Teko-beeldje, geschonken door de New Zealand International Police Association.
.


Minidocumentaire Abel Tasman
.


.
 .
NAAR BOVEN

.

Openingstijden museum:
 do/vr/za, 13.30-16.30 uur.
Groepen graag na telefonische afspraak.
Entree: 2,00 p.p. en eventueel donatie.
.
Abel Tasman Museum
Kompasstraat 1a
9866 AP Lutjegast (Gr)

.
Telefoon: 06 53804741
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.abeltasman.org.
http://tasman375.groningen.nl
 
NAAR BOVEN